Prosty i sycący krem. Składnik dostępny w każdym sklepie
Za oknem mróz, więc nie ma nic lepszego jak pyszny i sycący krem z brokułów, który rozgrzeje wasze brzuchy. Brokuły są prawdziwą bombą witaminową. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, C, K, PP oraz z grupy B. Przekonaj swoje dzieci do zielonego i podaj zupę z chrupiącymi grzankami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 g świeżych brokułów
- 100 g sera gorgonzola
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 3 kromki czerstwego pieczywa
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
Brokuły opłukać, odciąć różyczki od łodygi. Włożyć do garnka i zalać wodą. Po czym zagotować i odcedzić. Do brokułów wlać gorący bulion i gotować 2 minuty. Warzywa gotować aż będą al dente. Następnie zmiksować w blenderze razem z gorgonzolą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Pieczywo natrzeć czosnkiem, a następnie skropić oliwą. Każdy kawałek pokroić wzdłuż na 4 paski, zapiekać w piekarniku, aż będą złote i chrupiące - następnie pokroić w kostkę. Krem podawać z grzankami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze