Prosty i sycący krem. Składnik dostępny w każdym sklepie

Za oknem mróz, więc nie ma nic lepszego jak pyszny i sycący krem z brokułów, który rozgrzeje wasze brzuchy. Brokuły są prawdziwą bombą witaminową. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, C, K, PP oraz z grupy B. Przekonaj swoje dzieci do zielonego i podaj zupę z chrupiącymi grzankami.

Krem z brokułów z grzankamiKrem z brokułów z grzankami
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g świeżych brokułów
  • 100 g sera gorgonzola
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • 3 kromki czerstwego pieczywa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Przepis

Brokuły opłukać, odciąć różyczki od łodygi. Włożyć do garnka i zalać wodą. Po czym zagotować i odcedzić. Do brokułów wlać gorący bulion i gotować 2 minuty. Warzywa gotować aż będą al dente. Następnie zmiksować w blenderze razem z gorgonzolą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Przepis

Pieczywo natrzeć czosnkiem, a następnie skropić oliwą. Każdy kawałek pokroić wzdłuż na 4 paski, zapiekać w piekarniku, aż będą złote i chrupiące - następnie pokroić w kostkę. Krem podawać z grzankami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja