Trwa ładowanie...
d352g0z
d352g0z

Dynia marynowania w occie. Zrób zapas na zimę

Przepis

Dynia to warzywo, które możemy wykorzystać w kuchni na tysiąc sposobów. Doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Nadaje się do zup, gulaszy, makaronów, ryżu, omletów, ciast, babeczek. Świetnie sprawdzi się także do marynowania.

3.5
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Dynia marynowania w occie. Zrób zapas na zimę
123RF
Składniki
  • 1,5 kg dyni (samego miąższu)
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 750 g cukru
  • 1 szklanka wody
Przepis
  • Z dyni usunąć pestki i włókna, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • Cukier, ocet i wodę wlać do garnka i zagotować, tak aby powstał syrop.
  • Do gotującego się syropu wrzucić dynię i gotować od momentu zagotowania się całości 5 minut.
  • Wlewać wrzące do słoików mocno zakręcać.
  • Postawić na wieczku do momentu, aż wystygną słoiki.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dynia marynowania w occie. Zrób zapas na zimę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d352g0z
d352g0z
d352g0z
d352g0z
d352g0z