WP

Krem z dyni z delikatnym serkiem i szałwią. Rozgrzej się! - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się

Jesienny klimat zdecydowanie sprzyja przyrządzaniu aromatycznych zup. Rozgrzewające, kuszące intensywnymi kolorami i głębokim smakiem, są idealną propozycją na wartościowy i pyszny obiad lub kolację. Korzystając z sezonu na dynię, przygotujmy prostą i efektowną zupę krem z aksamitnym serem.

Składniki
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 2-3 cm imbiru świeżego
  • 250 ml mleka
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła np. szałwia
Przepis

Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP