Krem z dyni z delikatnym serkiem i szałwią. Rozgrzej się!
Jesienny klimat zdecydowanie sprzyja przyrządzaniu aromatycznych zup. Rozgrzewające, kuszące intensywnymi kolorami i głębokim smakiem, są idealną propozycją na wartościowy i pyszny obiad lub kolację. Korzystając z sezonu na dynię, przygotujmy prostą i efektowną zupę krem z aksamitnym serem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg dyni hokkaido
- 2-3 cm imbiru świeżego
- 250 ml mleka
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami
- sól, pieprz do smaku
- zioła np. szałwia
Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze