Filety drobiowe z grilla na ostro
W ebooku "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik", autorka dzieli się swoimi sposobami na to, jak zdrowo i mądrze zgubić zbędne kilogramy. W ebooku znajdziecie również sprawdzone przepisy na dietetyczne dania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- filet z piersi kurczaka - 700 g
- kasza bulgur - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - 3 łyżki
- ciemny sos sojowy - 1 łyżka
- ocet jabłkowy - 2 łyżki
- mielone chili - szczypta
- sól - 2 szczypty
- pieprz czarny - 2 szczypty
- ulubione warzywa, np. brokuły
- Filety myję i kroję na pół, lekko rozbijam.
- Mieszam oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, sos sojowy, chili, sól i pieprz.
- Zalewam mięso marynatą i wstawiam na 3 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu lekko odsączam mięso z zalewy i grilluję około 4–5 minut z każdej strony.
- Gotowe mięso układam na talerzu i jem z kaszą bulgur i ulubionymi warzywami, np. brokułami.
- Wskazówki: polędwiczki są wyjątkowo delikatnym mięsem, więc nie można ich piec lub smażyć za długo, trzeba też uważać z czasem pieczenia.
- Kurczaka możesz wymienić na cielęcinę lub schab.
Więcej przepisów znajdziecie w ebooku Kingi Zawodnik "Chudnij razem ze mną! Pamiętnik Kingi Zawodnik"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze