Rozgrzewająca zupa na jesień. Treściwa i aromatyczna
Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy. Inspirowana węgierską kuchnią gulaszowa jest pełna aromatycznych przypraw, warzyw i mięsa. Świetnie smakuje i syci na długo. Jest jeszcze lepsza na drugi dzień. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 700 g mięsa wołowego
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 ziemniaki
- 2,5 litra bulionu
- 2 łyżki smalcu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka
- słodka wędzona papryka
- kilka kulek ziela angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- natka pietruszki
Mięso umyj i pokrój w średnią kostkę i oprósz mąką. Cebule, obrane ziemniaki, marchew i paprykę również pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej smalec. Wsyp 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki. Wrzuć mięso i obsmaż na złoty kolor. Przełóż do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulkę. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Kiedy lekko się zrumienią, przełóż je do garnka z mięsem. Na patelnię wlej kilka łyżek bulionu, zagotuj i przelewaj do garnka z mięsem i warzywami. Wlej do garnka pozostały bulion, dodaj przyprawy i posiekaną papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj koncentrat, wymieszaj. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką i pieczywem.
Zobacz wideo: Sekret pysznego rosołu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze