Trwa ładowanie...
d45rcom
d45rcom

Rozgrzewająca zupa na jesień. Treściwa i aromatyczna

Przepis

Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy. Inspirowana węgierską kuchnią gulaszowa jest pełna aromatycznych przypraw, warzyw i mięsa. Świetnie smakuje i syci na długo. Jest jeszcze lepsza na drugi dzień. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

3.9
(11 głosów)
Oceń:
d45rcom
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rozgrzewająca zupa na jesień. Treściwa i aromatyczna
iStock
Rozgrzewająca zupa na jesień. Treściwa i aromatyczna
Składniki
  • 700 g mięsa wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 ziemniaki
  • 2,5 litra bulionu
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • słodka wędzona papryka
  • kilka kulek ziela angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • natka pietruszki
Przepis

Mięso umyj i pokrój w średnią kostkę i oprósz mąką. Cebule, obrane ziemniaki, marchew i paprykę również pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej smalec. Wsyp 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki. Wrzuć mięso i obsmaż na złoty kolor. Przełóż do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulkę. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Kiedy lekko się zrumienią, przełóż je do garnka z mięsem. Na patelnię wlej kilka łyżek bulionu, zagotuj i przelewaj do garnka z mięsem i warzywami. Wlej do garnka pozostały bulion, dodaj przyprawy i posiekaną papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj koncentrat, wymieszaj. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką i pieczywem.

Zobacz wideo: Sekret pysznego rosołu

Rozgrzewająca zupa na jesień. Treściwa i aromatyczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
Share
d45rcom
d45rcom
d45rcom

d45rcom
d45rcom
d45rcom