Zupa szpinakowa. W sam raz na wiosenny obiad
Zupa szpinakowa to przepyszna propozycja na wiosenny obiad. Z powodzeniem może konkurować z klasyczna szczawiową. Przepis pochodzi z książki Joli Caputy, popularnej blogerki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Do podania:
- 4 jajka ugotowane na twardo
W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i smaż jeszcze ok. 1 min. Do garnka przełóż obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kosteczkę), wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu 20–25 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę (wcześniej ją zahartuj – do miseczki ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy, wymieszaj). Zupę gotuj jeszcze 3 min, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, przekrojonymi na połówki.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze