Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Zupa szpinakowa. W sam raz na wiosenny obiad

Przepis

Zupa szpinakowa to przepyszna propozycja na wiosenny obiad. Z powodzeniem może konkurować z klasyczna szczawiową. Przepis pochodzi z książki Joli Caputy, popularnej blogerki.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Przepisy Joli
Składniki
  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ szklanki śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Do podania:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
Przepis

W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i smaż jeszcze ok. 1 min. Do garnka przełóż obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler w drobną kosteczkę), wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu 20–25 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodaj śmietanę (wcześniej ją zahartuj – do miseczki ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy, wymieszaj). Zupę gotuj jeszcze 3 min, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, przekrojonymi na połówki.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa szpinakowa. W sam raz na wiosenny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal