Trwa ładowanie...
d4h0mmd
24-07-2019 12:38

Zupa z morszczuka. Pyszna, lekka i aromatyczna

Przepis

Może się wydawać, że przygotowanie zupy rybnej to trudne zadanie. Nic bardziej mylnego! Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking" dzieli się swoim przepisem na zupę ze świeżego morszczuka. Skusicie się?

d4h0mmd
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • ok. 400 g świeżego morszczuka
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 niedużego selera
  • 1 średnia cebula
  • 6-7 większych ząbków czosnku
  • średni pęczek zielonej pietruszki
  • 4 większe liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • sól do smaku
  • ok. 2,5 litra wody
Przepis

Z morszczuka wyjąć ości i oddzielić skórę. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Marchew i seler obrać. Seler pokroić w słupki lub kostkę, a marchew w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebul e i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę - ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu.

Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

Zupa z morszczuka. Pyszna, lekka i aromatyczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd