Zupa z morszczuka. Pyszna, lekka i aromatyczna
Może się wydawać, że przygotowanie zupy rybnej to trudne zadanie. Nic bardziej mylnego! Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking" dzieli się swoim przepisem na zupę ze świeżego morszczuka. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ok. 400 g świeżego morszczuka
- 3 średnie marchewki
- 1/4 niedużego selera
- 1 średnia cebula
- 6-7 większych ząbków czosnku
- średni pęczek zielonej pietruszki
- 4 większe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka - do smaku
- sól do smaku
- ok. 2,5 litra wody
Z morszczuka wyjąć ości i oddzielić skórę. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Marchew i seler obrać. Seler pokroić w słupki lub kostkę, a marchew w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebul e i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę - ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu.
Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze