Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
Podroby i gęsina to dwa produkty, które niegdyś cieszyły się dużym uznaniem w kuchni, dziś niesłusznie je pomijamy. Szczególnie w listopadzie warto przypomnieć sobie o tych przysmakach i polecamy je w cyklu "Smaki polski". Gęsie żołądki przygotowane w odpowiedni sposób to nie tylko pyszny smak, ale też źródło zdrowych składników Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 600 g gęsich żołądków
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki wędzonego czosnku
- 2 łyżki gęsiego tłuszczu
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Żołądki czyścimy z błon i odkrawamy błyszczącą skórkę. Myjemy i osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Do garnka wkładamy gęsi smalec i rozgrzewamy. Dodajemy żołądki i obsmażamy je ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, czosnek, paprykę, trochę soli i pieprzu i dusimy pod częściowym przykryciem ok. 40 minut. Dolewamy wtedy wino i gotujemy do chwili, aż żołądki będą całkiem miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami, kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree.
Zobacz także: szybkie ucierane ciasto z borówkami
src="https://d.wpimg.pl/290764081-1698069237/uci.jpg"/>
Polecamy wideo: Bycze jądra. Tak smakuje przysmak wielu restauracji
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze