WP
WP

Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.kuchennymidrzwiami.pl
Podziel się

Podroby i gęsina to dwa produkty, które niegdyś cieszyły się dużym uznaniem w kuchni, dziś niesłusznie je pomijamy. Szczególnie w listopadzie warto przypomnieć sobie o tych przysmakach i polecamy je w cyklu "Smaki polski". Gęsie żołądki przygotowane w odpowiedni sposób to nie tylko pyszny smak, ale też źródło zdrowych składników Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Składniki
  • 600 g gęsich żołądków
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki wędzonego czosnku
  • 2 łyżki gęsiego tłuszczu
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Żołądki czyścimy z błon i odkrawamy błyszczącą skórkę. Myjemy i osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Do garnka wkładamy gęsi smalec i rozgrzewamy. Dodajemy żołądki i obsmażamy je ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, czosnek, paprykę, trochę soli i pieprzu i dusimy pod częściowym przykryciem ok. 40 minut. Dolewamy wtedy wino i gotujemy do chwili, aż żołądki będą całkiem miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami, kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree.
Zobacz także: szybkie ucierane ciasto z borówkami

WP

Polecamy wideo: Bycze jądra. Tak smakuje przysmak wielu restauracji

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP