Trwa ładowanie...
dt3oqh4
27-11-2017 12:28

Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

Przepis

Podroby i gęsina to dwa produkty, które niegdyś cieszyły się dużym uznaniem w kuchni, dziś niesłusznie je pomijamy. Szczególnie w listopadzie warto przypomnieć sobie o tych przysmakach i polecamy je w cyklu "Smaki polski". Gęsie żołądki przygotowane w odpowiedni sposób to nie tylko pyszny smak, ale też źródło zdrowych składników Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dt3oqh4
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 600 g gęsich żołądków
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki wędzonego czosnku
  • 2 łyżki gęsiego tłuszczu
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Żołądki czyścimy z błon i odkrawamy błyszczącą skórkę. Myjemy i osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Do garnka wkładamy gęsi smalec i rozgrzewamy. Dodajemy żołądki i obsmażamy je ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, czosnek, paprykę, trochę soli i pieprzu i dusimy pod częściowym przykryciem ok. 40 minut. Dolewamy wtedy wino i gotujemy do chwili, aż żołądki będą całkiem miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami, kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree.
Zobacz także: szybkie ucierane ciasto z borówkami

Polecamy wideo: Bycze jądra. Tak smakuje przysmak wielu restauracji

Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dt3oqh4
dt3oqh4
dt3oqh4
dt3oqh4
Więcej tematów
dt3oqh4