Trwa ładowanie...
d38tyvs
d38tyvs

Asze reszte - perska zupa z makaronem, grochem i fasolą

Przepis

Asze reszte jest gęstą zupą z fasoli z dodatkiem liści buraków lub szpinaku, ziół i makaronu. Przyprawia się ją oliwą z oliwek i kaszkiem (rodzaj kwaśnego jogurtu). Potrawę serwuje się tradycyjnie w czasie obchodów irańskiego Nowego Roku przypadającego na pierwszy dzień wiosny. Makaron przybył do Persji z Chin i symbolizuje ścieżki ludzkiego życia. Dlatego podaje się go także przed wyprawą w daleką drogę. Przepis dostaliśmy od pana Janusza, który skontaktował się z nami przez formularz dziejesie.wp.pl.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
d38tyvs
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Zdjęcie
Składniki

• 100 g suszonej fasoli pinto
• 100 g suszonego grochu
• 200 g soczewicy
• 1 pęczek zielonej pietruszki
• 1 pęczek zielonej kolendry
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek botwiny lub liści szpinaku
• 2 duże cebule
• 5 ząbków czosnku
• 200 g kaszku
• 300 g długiego makaronu
• 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej mięty
• 2 łyżki kurkumy
• 1 łyżka pieprzu
• sól

Przepis

Fasolę, soczewicę i groch moczyć w oddzielnych naczyniach przez całą noc. Wsypać do dużego garnka groch i fasolę. Wlać 6 szklanek wody. Gotować przez 2 godziny. Po tym czasie dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 1 godzinę. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na patelni na złoto. Przyprawić kurkumą i smażyć przez 1 minutę. Odstawić. Zieleninę i liście buraka przepłukać i posiekać na drobne kawałki. Przełożyć do salaterki. Na oddzielnej patelni smażyć starty czosnek przez 1 minutę. Następnie dodać miętę i smażyć przez 30 sekund. Odstawić. Kiedy ziarna się ugotują, przełożyć do garnka przysmażoną cebulę, posiekaną zieleninę z liśćmi buraka i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 30 minut. Odstawić. Przelać do wazy i udekorować kaszkiem, podsmażonym wcześniej czosnkiem z miętą oraz podsmażoną cebulą (jak na zdjęciu obok). Uwaga: jeśli kaszk jest zbyt gęsty, dodać do niego trochę ciepłej wody. Zamiast kaszku można użyć jogurtu naturalnego.

Przepis pochodzi z książki "Witam w mojej perskiej kuchni" autorstwa Narges Golrizan-Świątkowskiej

dziejesie.wp.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Asze reszte - perska zupa z makaronem, grochem i fasolą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6
Share
d38tyvs
d38tyvs
d38tyvs

d38tyvs
d38tyvs
d38tyvs