Trwa ładowanie...
dgatu9u
19-02-2019 08:50

Asze reszte - perska zupa z makaronem, grochem i fasolą

Przepis

Asze reszte jest gęstą zupą z fasoli z dodatkiem liści buraków lub szpinaku, ziół i makaronu. Przyprawia się ją oliwą z oliwek i kaszkiem (rodzaj kwaśnego jogurtu). Potrawę serwuje się tradycyjnie w czasie obchodów irańskiego Nowego Roku przypadającego na pierwszy dzień wiosny. Makaron przybył do Persji z Chin i symbolizuje ścieżki ludzkiego życia. Dlatego podaje się go także przed wyprawą w daleką drogę. Przepis dostaliśmy od pana Janusza, który skontaktował się z nami przez formularz dziejesie.wp.pl.

dgatu9u
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

• 100 g suszonej fasoli pinto
• 100 g suszonego grochu
• 200 g soczewicy
• 1 pęczek zielonej pietruszki
• 1 pęczek zielonej kolendry
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek botwiny lub liści szpinaku
• 2 duże cebule
• 5 ząbków czosnku
• 200 g kaszku
• 300 g długiego makaronu
• 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej mięty
• 2 łyżki kurkumy
• 1 łyżka pieprzu
• sól

Przepis

Fasolę, soczewicę i groch moczyć w oddzielnych naczyniach przez całą noc. Wsypać do dużego garnka groch i fasolę. Wlać 6 szklanek wody. Gotować przez 2 godziny. Po tym czasie dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 1 godzinę. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na patelni na złoto. Przyprawić kurkumą i smażyć przez 1 minutę. Odstawić. Zieleninę i liście buraka przepłukać i posiekać na drobne kawałki. Przełożyć do salaterki. Na oddzielnej patelni smażyć starty czosnek przez 1 minutę. Następnie dodać miętę i smażyć przez 30 sekund. Odstawić. Kiedy ziarna się ugotują, przełożyć do garnka przysmażoną cebulę, posiekaną zieleninę z liśćmi buraka i makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 30 minut. Odstawić. Przelać do wazy i udekorować kaszkiem, podsmażonym wcześniej czosnkiem z miętą oraz podsmażoną cebulą (jak na zdjęciu obok). Uwaga: jeśli kaszk jest zbyt gęsty, dodać do niego trochę ciepłej wody. Zamiast kaszku można użyć jogurtu naturalnego.

Przepis pochodzi z książki "Witam w mojej perskiej kuchni" autorstwa Narges Golrizan-Świątkowskiej

  dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Asze reszte - perska zupa z makaronem, grochem i fasolą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgatu9u
dgatu9u
dgatu9u
dgatu9u
Więcej tematów
dgatu9u

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj