Zupa krem
Zupa krem to danie, które możemy jeść na co dzień, a także serwować w czasie eleganckich przyjęć. Jest proste, zdrowe, sycące i bardzo smaczne.
Zupa krem to potrawa, która w ostatnim czasie zyskała dużą popularność. Lubimy przyrządzać gęste zupy, które następnie podajemy z chrupiącymi dodatkami. Nie możemy się dziwić takiej tendencji, ponieważ takie kremy są pożywne, gęste, sycące, a także bardzo zdrowe. Świetnie rozgrzeją nas w czasie jesiennych i zimowych wieczorów, a także sprawdzą się u osób, które są na diecie odchudzającej. Dodatkowo można wykonać je z wielu warzyw, dzięki czemu różnorodność takich zup jest naprawdę imponująca. Co więcej, ich wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie klasycznej zupy.
Zupę krem lubimy także za jej uniwersalność. Możemy przyrządzać ją na co dzień, ale także zaserwować w czasie uroczystego przyjęcia. Zupy kremy wyglądają najczęściej bardzo elegancko, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Zupa krem – pomysły
Zupę krem możemy zrobić z bardzo wielu produktów. Przede wszystkim są to warzywa. Prawdziwą klasyką jest krem ze świeżych pomidorów. Z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz chrupiących grzanek z pewnością zadowoli nasze podniebienia.
W okresie jesiennym bardzo dużą popularnością cieszy się krem z dyni. Może być lekko słodkawy, ale także bardzo aromatyczny, przełamany smakiem imbiru i innych korzennych dodatków. Latem świetnie sprawdzą się gęste zupy przygotowane z warzyw sezonowych. Mogą to być np. szparagi z dodatkiem parmezanu lub krem zrobiony ze świeżego groszku. Wykorzystajmy także grzyby: borowiki, kurki czy prawdziwki.
Zupę krem możemy przygotować również z brokułów, marchewki, ziemniaków, cebuli czy szpinaku – wybór jest naprawdę duży.
Zupa krem – dodatki
Zupę krem podaje się najczęściej z chrupiącymi grzankami, chociaż nie jest to regułą. Naszą gęstą potrawę możemy zaserwować również z groszkiem ptysiowym czy orzechami, nasionami oraz pestkami. Niektóre kremy będą świetnie komponowały się z warzywnymi chipsami lub chrupiącym bekonem.
Wygląd naszej potrawy możemy urozmaicić poprzez dodanie zielonego akcentu – np. świeżej pietruszki lub bazylii.