Kurczak pieczony z masłem czosnkowym
Na obiad proponujemy doskonałego kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym, zarumienioną i chrupiącą skórką, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste. Kto wykorzysta ten łatwy przepis z bloga "Di bloguje" na smaczny obiad?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg dowolnych części z kurczaka (tym razem użyłam skrzydełek)
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 50 g masła czosnkowego
- 1-2 ząbki czosnku
- masło/olej do wysmarowania formy
- Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawą. Mięso odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
- Między kawałki kurczaka powtykać kawałki czosnku. Całość obłożyć wiórkami masła i posypać natką pietruszki.
- Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku - 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze