Trwa ładowanie...
dj5mefo
oprac. Katarzyna Gileta

Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku

Przepis

Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy, zwłaszcza teraz – kiedy po zimie coraz bardziej chce się nam warzyw. Przepis na zupę z kapusty włoskiej, nazywanej kiedyś często "safojką", poleca autorka bloga Kuchenny kredens.

dj5mefo
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 1,5 l rosołu
  • nieduża główka kapusty włoskiej
  • 3-4 ziemniaki
  • sól, pieprz
Przepis

Ugotować rosół - w oryginale na 1,5 l wody zalecano użycie 1 kg mięsa i dużej ilości warzyw. Przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do gotującego się rosołu. Główkę kapusty oczyścić, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąby i sparzyć w gorącej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.

Zobacz też: topinambur według przedwojennej receptury

Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2
Share
dj5mefo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj5mefo
dj5mefo
dj5mefo
dj5mefo
Więcej tematów
dj5mefo