Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku
Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż talerz gorącej zupy, zwłaszcza teraz – kiedy po zimie coraz bardziej chce się nam warzyw. Przepis na zupę z kapusty włoskiej, nazywanej kiedyś często "safojką", poleca autorka bloga Kuchenny kredens.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1,5 l rosołu
- nieduża główka kapusty włoskiej
- 3-4 ziemniaki
- sól, pieprz
Ugotować rosół - w oryginale na 1,5 l wody zalecano użycie 1 kg mięsa i dużej ilości warzyw. Przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielkie plasterki. Dodać do gotującego się rosołu. Główkę kapusty oczyścić, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąby i sparzyć w gorącej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą gotowe.
Zobacz też: topinambur według przedwojennej receptury
src="https://d.wpimg.pl/1885128591--532147534/topinambur.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze