Trwa ładowanie...
d4i1ksi
26-08-2019 13:43

Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami

Przepis

Soczyste roladki z kurczaka z pieczarkowym farszem to doskonały pomysł na obiad. Roladki można upiec na grillu lub w piekarniku. Będą się świetnie komponowały z opiekanymi ziemniaczkami. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d4i1ksi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Marynata:

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Ponadto:

  • sól do smaku
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 niewielka cukinia
  • ok. 200 g brązowych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kapary
  • 2 łyżki startego sera parmezan

Dodatkowo:

  • ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, rozmaryn
Przepis

Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w 1 godz. Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli. Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt. Mięso będziemy zwijać zaczynając od dłuższego boku. Mięso oprószamy solą do smaku.

Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku, i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso.

Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki foli skręcamy. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej strony pod koniec grillowania nakłuwamy folię wykałaczką, żeby nadmiar wody odparował. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.

Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk z świeżym rozmarynem zamykamy w folii aluminiowej.

Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
Więcej tematów
d4i1ksi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj