Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami
Soczyste roladki z kurczaka z pieczarkowym farszem to doskonały pomysł na obiad. Roladki można upiec na grillu lub w piekarniku. Będą się świetnie komponowały z opiekanymi ziemniaczkami. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Marynata:
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
Ponadto:
- sól do smaku
- 3 filety z kurczaka
- 1 niewielka cukinia
- ok. 200 g brązowych pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kapary
- 2 łyżki startego sera parmezan
Dodatkowo:
- ziemniaki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, rozmaryn
Marynata: sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w 1 godz. Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy na nią, na płasko mięso i przykrywamy drugim kawałkiem foli. Za pomocą tłuczka rozbijamy mięso starając się uformować duży prostokąt. Mięso będziemy zwijać zaczynając od dłuższego boku. Mięso oprószamy solą do smaku.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku, i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso.
Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową (można folię złożyć podwójnie), którą dodatkowo oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki foli skręcamy. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej strony pod koniec grillowania nakłuwamy folię wykałaczką, żeby nadmiar wody odparował. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków.
Ziemniaki myjemy, suszymy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski. Polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk z świeżym rozmarynem zamykamy w folii aluminiowej.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze