Trwa ładowanie...
djup0ft
djup0ft

Rolada

Rolada to termin, którego używają zarówno cukiernicy, jak i kucharze przygotowujący wytrawne dania. Przepisy na rolady Materiały prasowe
Rolada to termin, którego używają zarówno cukiernicy, jak i kucharze przygotowujący wytrawne dania. Przepisy na rolady

Rolada to termin, którego używają zarówno cukiernicy, jak i kucharze przygotowujący wytrawne dania. Rolada może być mięsna lub biszkoptowa, podamy ją jako danie główne lub deser.

Cechą wspólną wszystkich rolad jest to, że zawsze je zawijamy. To, co będziemy zawijać, i w co będziemy zawijać, zależy już od nas. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, rolady wytrawne możemy przygotować jako przystawkę lub danie główne. Na deser możemy podać roladę na słodko. Bez względu na to, co wybierzemy, rolady zazwyczaj wyglądają bardzo apetycznie, dlatego warto je serwować.

Rolady wytrawne
Rolada mięsna, nazywana w niektórych regionach zrazami, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego tradycja jest długa i sięga czasów szlacheckich. To właśnie na dworach roladę podawano najczęściej. Szlachcice uwielbiali ją jeść w czasie przyjęć i uroczystości. Chociaż w dzisiejszych czasach nie jemy już tej potrawy tak często, jak kiedyś, jej smak wciąż jest uwielbiany przez wiele osób.

Rolady mięsne, czyli zrazy – przygotowanie
Zazwyczaj przyrządzanie rolady polega na tym, że farsz zawija się w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale możemy użyć także wieprzowiny, udźca z indyka lub piersi z kurczaka.

Trudno też podać jeden przepis na farsz do rolady. Zazwyczaj wykonuje się go z pieczarek, warzyw (np. ogórków kiszonych i cebuli), boczku, kiełbasy, mielonego mięsa lub kaszy. Konfiguracji jest bardzo wiele, a w każdym regionie Polski znajdziemy oryginalne połączenia smakowe.

Zbity farsz nakłada się na pokrojone plastry mięsa, a następnie zawija. Całość tradycyjnie dusi się z dodatkiem tłuszczu. Najbardziej znana i rozpoznawalna jest rolada śląska, którą podaje się z kapustą modrą i kluskami śląskimi.

Rolada na deser
Roladę możemy także podać na deser. Ten wyrób cukierniczy zazwyczaj wytwarza się z ciasta biszkoptowego, w którym zawinięte są dodatki w postaci musów, mas lub innych składników. Najczęściej są to masy tortowe: śmietankowe, czekoladowe lub orzechowe. Bardzo często spotkamy się też z roladą z galaretką lub z lodami. Jeśli lubimy desery owocowe, możemy także dodać do naszej rolady świeże owoce lub wykorzystać powidła, marmolady i dżemy. Taki deser bardzo apetycznie wygląda i dobrze prezentuje się na stole.

djup0ft

djup0ft
djup0ft
djup0ft