Trwa ładowanie...
d2f1d51

Rolada

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Rolada to termin, którego używają zarówno cukiernicy, jak i kucharze przygotowujący wytrawne dania. Rolada może być mięsna lub biszkoptowa, podamy ją jako danie główne lub deser.

Cechą wspólną wszystkich rolad jest to, że zawsze je zawijamy. To, co będziemy zawijać, i w co będziemy zawijać, zależy już od nas. Jeśli przygotowujemy przyjęcie, rolady wytrawne możemy przygotować jako przystawkę lub danie główne. Na deser możemy podać roladę na słodko. Bez względu na to, co wybierzemy, rolady zazwyczaj wyglądają bardzo apetycznie, dlatego warto je serwować.

Rolady wytrawne
Rolada mięsna, nazywana w niektórych regionach zrazami, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego tradycja jest długa i sięga czasów szlacheckich. To właśnie na dworach roladę podawano najczęściej. Szlachcice uwielbiali ją jeść w czasie przyjęć i uroczystości. Chociaż w dzisiejszych czasach nie jemy już tej potrawy tak często, jak kiedyś, jej smak wciąż jest uwielbiany przez wiele osób.

Rolady mięsne, czyli zrazy – przygotowanie
Zazwyczaj przyrządzanie rolady polega na tym, że farsz zawija się w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale możemy użyć także wieprzowiny, udźca z indyka lub piersi z kurczaka.

Trudno też podać jeden przepis na farsz do rolady. Zazwyczaj wykonuje się go z pieczarek, warzyw (np. ogórków kiszonych i cebuli), boczku, kiełbasy, mielonego mięsa lub kaszy. Konfiguracji jest bardzo wiele, a w każdym regionie Polski znajdziemy oryginalne połączenia smakowe.

Zbity farsz nakłada się na pokrojone plastry mięsa, a następnie zawija. Całość tradycyjnie dusi się z dodatkiem tłuszczu. Najbardziej znana i rozpoznawalna jest rolada śląska, którą podaje się z kapustą modrą i kluskami śląskimi.

Rolada na deser
Roladę możemy także podać na deser. Ten wyrób cukierniczy zazwyczaj wytwarza się z ciasta biszkoptowego, w którym zawinięte są dodatki w postaci musów, mas lub innych składników. Najczęściej są to masy tortowe: śmietankowe, czekoladowe lub orzechowe. Bardzo często spotkamy się też z roladą z galaretką lub z lodami. Jeśli lubimy desery owocowe, możemy także dodać do naszej rolady świeże owoce lub wykorzystać powidła, marmolady i dżemy. Taki deser bardzo apetycznie wygląda i dobrze prezentuje się na stole.

Przepisy

d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj