Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca na rodzinny obiad roladę z polędwiczki wieprzowej z kurkami. Pięknie prezentyuje się na stole i doskonale smakuje. Tak przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 polędwiczka wieprzowa około 600 g
- 200 g kurek
- 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa)
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka listków tymianku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- cukier
- tłuszcz do smażenia
- Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści, wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie.
- Wyjąć, opłukać i osuszyć.
- Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na maśle poddusić cebulę. Dodać kurki i tymianek, przesmażyć. Wlać wino.
- Smażyć, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
- Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.
- Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć kurki.
- Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
- Polędwiczkę podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
- Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby "odpoczęło".
- Podałam z puree ziemniaczanym z bobem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze