Grillowanie

Grillowanie to sposób przyrządzania potraw, który jest dużo zdrowszy niż smażenie na patelni. Warto jednak uważać na to, co kładziemy na nasz ruszt.

Grillowanie kojarzy nam się zazwyczaj z czasem letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Kupujemy wtedy kiełbaski, karkówki, golonki i zaczynamy biesiadę. Nic więc dziwnego, że ten sposób przygotowywania potraw łączymy zwykle z jedzeniem tłustym i niezdrowym. Ale warto wiedzieć, że grillowanie jest dużo zdrowsze niż chociażby smażenie na patelni. Musimy jednak zwracać uwagę na to, co kładziemy na naszym ruszcie. Oprócz tradycyjnych mięs, zadbajmy o to, by na grillu znalazły się też warzywa.

Zasady grillowaniaChociaż większość z nas przynajmniej raz w życiu była na przyjęciu w ogrodzie, na którym był rozpalony grill, warto przypomnieć podstawowe zasady grillowania na świeżym powietrzu. Przede wszystkim zadbajmy o czystość naszego rusztu. Po każdym użyciu umyjmy go dokładnie i nie pozwalajmy na to, by spalenizna pozostała na metalowych częściach.

Pamiętajmy tez o tym, by bezpośrednio na ruszcie kłaść jedynie te składniki, które szybko będą gotowe. Jeżeli grillujemy tłuste mięso, używajmy aluminiowych tacek. Jest to ważne, ponieważ wyciekający tłuszcz może się spalić i zacząć wydzielać toksyczne substancje.Zazwyczaj korzystamy także podpałek– zarówno tych w płynie, jak i w kostkach. Używajmy ich jedynie podczas rozpalania naszego grilla. Gdy jedzenie jest już na ruszcie, nie dokładajmy żadnych podpałek, ponieważ może to zagrażać naszemu zdrowiu.

Pomysły na grillowanieGrillować można wiele potraw, a klasyczna kiełbaska to jedynie początek długiej listy. Jeśli chcemy, by na naszym ruszcie pojawiło się mięso, powinniśmy go najpierw zamarynować. Klasyczną marynatą będzie olej lub wino z dodatkiem naszych ulubionych przypraw i ziół, których nie powinniśmy oszczędzać.

Ale grillowanie to nie tylko pieczenie mięsa. Na naszych rusztach powinny znaleźć się również warzywa. Najlepszym wyborem będzie grillowanie cukinii, papryki czy bakłażana. Dodając do warzyw grzyby i różne rodzaje serów, możemy także przyrządzić wegetariańskie szaszłyki.

Danie z grilla na słodko? Czemu nie! Wiele osób uwielbia grillowanego banana z roztopiona gorzką czekoladą. Ciekawym pomysłem jest również grillowany ananas w rumie z dodatkiem wiórków kokosowych.

Filmowy konkurs z Koler i festiwalem BNP Paribas Kino Letnie Sopot - Zakopane
Zapisz na później
Letnia sałatka z komosą grillowanym i serem halloumi
Zapisz na później
Grillowane warzywne panini. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta

Grillowane warzywne panini. Palce lizać!

Zapisz na później
Grillowany kurczak satay
oprac. Katarzyna Gileta

Grillowany kurczak satay

Zapisz na później
Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Zapisz na później
Pieczarki z grilla. Koniecznie spróbujcie, są pyszne!
Zapisz na później