Trwa ładowanie...
d3fiove
25-07-2017 07:52

Kaczka z grilla

Przepis

Soczyste mięso z grilla to obowiązkowy punkt w wakacyjnym jadłospisie. Także w przypadku pysznej kaczki. Odpowiednie przyprawy sprawią, że drób przygotowany w ten sposób będzie smakować wyjątkowo. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

d3fiove
4.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki

1 cała kaczka,
puszka piwa imbirowego,
kawałek imbiru (około 3 cm),
4 płatki gwiazdki anyżu,
5 torebek kardamonu,
12 goździków,
10 ziaren pieprzu czarnego,
sól,
kawałek cynamonu,
20 ml sosu sojowego,
3 łyżki cukru muscavado.

Przepis

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam, zostawić skórę przy szyi. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. 2 płatki anyżu, 2 torebki kardamonu, 7 goździków, pieprz zemleć w młynku, wymieszać z płaską łyżką soli i imbirem.

Natrzeć przyprawami kaczkę z zewnątrz, w środku i odłożyć na godzinę. Otworzyć puszkę z piwem. Odlać z niej 300 ml. Do puszki wrzucić kawałek cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 5 goździków, rozgniecione 3 torebki kardamonu.

200 ml piwa wlać do garnka, dodać sos sojowy oraz cukier. Gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Puszkę ustawić na blaszce z wysokim rantem, wlać do niej pozostałe 100 ml piwa. Na puszkę nadziać kaczkę.

Puszka powinna być cała (w miarę możliwości) wewnątrz kaczki, nic nie powinno od góry wystawiać. Otwór od góry zakrywamy dokładnie pozostawioną skórą. "Zamykamy" kaczkę po to, aby para z puszki nie ulatniała się na zewnątrz, tylko pozostała wewnątrz kaczki i nadała jej smak i aromat. Ustawić całość na grillu rozgrzanym do 170 stopni. Grillować pod przykryciem. Po pół godzinie, co jakiś czas smarować kaczkę przygotowanym sosem. Kaczkę grillować około 3-3,5 godziny. Świetnie smakuje z grillowanymi owocami.

Polecamy wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?

Kaczka z grilla
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fiove
d3fiove
d3fiove
d3fiove
Więcej tematów
d3fiove

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj