Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

Kapary to rośliny będące elementem śródziemnomorskich smaków. Dzięki ostremu posmakowi są wykorzystywane w przygotowywaniu wielu potraw. Można je również kosztować na surowo. Znalazły także zastosowanie w medycynie przy leczeniu m. in. wzdęć i reumatyzmu. Ciekawostką jest fakt, że z popiołu korzeni kaparów można uzyskać sól.

Kapary są popularne w kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Edyta Maciejczak

Kapary – jak rosną

Kapary należą do rodziny kaparowatych. Przyjęto, że pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Kapary uprawiane są we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Algierii i na Cyprze.

Kapary charakteryzują się występowaniem hakowatych kolców parami przy nasadzie liścia. Białe, kremowe lub różowe pachnące kwiaty rosną na długich szypułach. Owoce kaparów o guzowatym kształcie rozwijają się na łodygach powyżej kielicha. Jako ciekawostkę warto dodać, że kwiaty tworzą się w ciągu jednego dnia, tego samego dnia powstaje też owoc.

Kapary w ok. 84 proc. składają się z wody, pozostałą zawartość stanowią związki mineralne, witaminy (C, A), saponozydy steroidowe oraz polifenole (antyoksydanty). Zawiera także znaczną ilość sodu.

Obraz
© Getty Images

Kapar jest ususzonym, zielonym pąkiem kwiatu. Przyjęto, że im mniejszy, tym smaczniejszy. Można je marynować solanką, octem lub olejem.

Kapary bardzo łatwo można pomylić z „polskimi kaparami” - marynowanymi pąkami nasturcji. Są one podobne w smaku i w wyglądzie.

Kapary – jak smakuja i jak je jeść?

Kapary cechuje cierpko-kwaśny, gorzki i zarazem delikatnie ostry smak. Uwydatnia się on zwłaszcza po marynowaniu. Dodaje się je głównie do chłodnych potraw, ponieważ ciepło niszczy specyficzny aromat.

Kapary są spożywane w ogromnych ilościach na Sycylii, gdzie są składnikiem sosów pomidorowych i potraw powstałych na bazie wina z dodatkiem cebuli, oliwek i przypraw, typu bazylia, oregano)
.

Obraz
© Getty Images

Kapary podkreślą smak pizzy, sałatki, dań rybnych czy dań z kurczakiem. Z powodzeniem można je łączyć z gotowanymi warzywami.

Hiszpanie z kolei łączą kapary z migdałami, natką pietruszki i czosnkiem. Są nieodzownym składnikiem francuskiego sosu remoulade.

Kapary dobrze komponują się z oliwkami, gorczycą, pieprzem, oregano i estragonem. Mogą być dekoracją do przystawek z ryb, sałatek i pieczeni oraz podawana do zakąsek w postaci pasty.

Kapary kiszone lub konserwowane podkreślą smak tatara, śledzi, sałatek z mięsem, marynat rybnych i warzywnych.

Kapary – właściwości lecznicze

Kapary ze względu na znaczącą ilość antyoksydantów opóźniają proces starzenia, chronią przed nowotworami, wspomagają układ pokarmowy i prace wątroby. Dlatego często stosuje się je, aby poprawić apetyt, trawienie, zlikwidować wzdęcia czy zapobiec biegunce.

Obraz
© Getty Images

Antyoksydanty obecne w kaparach to kempferol, kwercetyna i rutyna. Wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniają uwalnianie się witaminy C, pomagają organizmowi wchłaniać potrzebne substancje, a przede wszystkim chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Warto dodać, że kapary należą do grupy żywności sirt. Są jednym z produktów aktywujących białka (sirtuiny), odpowiadające za regulację procesów metabolicznych – glukozy i lipidów. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie kaparów pomoże zmniejszyć wagę ciała.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć