Trwa ładowanie...

Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

Kapary to rośliny będące elementem śródziemnomorskich smaków. Dzięki ostremu posmakowi są wykorzystywane w przygotowywaniu wielu potraw. Można je również kosztować na surowo. Znalazły także zastosowanie w medycynie przy leczeniu m. in. wzdęć i reumatyzmu. Ciekawostką jest fakt, że z popiołu korzeni kaparów można uzyskać sól.

Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchniŹródło: Pixabay.com
d36m33l
d36m33l

Kapary – jak rosną

Kapary należą do rodziny kaparowatych. Przyjęto, że pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Kapary uprawiane są we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Algierii i na Cyprze.

Kapary charakteryzują się występowaniem hakowatych kolców parami przy nasadzie liścia. Białe, kremowe lub różowe pachnące kwiaty rosną na długich szypułach. Owoce kaparów o guzowatym kształcie rozwijają się na łodygach powyżej kielicha. Jako ciekawostkę warto dodać, że kwiaty tworzą się w ciągu jednego dnia, tego samego dnia powstaje też owoc.

Kapary w ok. 84 proc. składają się z wody, pozostałą zawartość stanowią związki mineralne, witaminy (C, A), saponozydy steroidowe oraz polifenole (antyoksydanty). Zawiera także znaczną ilość sodu.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Kapar jest ususzonym, zielonym pąkiem kwiatu. Przyjęto, że im mniejszy, tym smaczniejszy. Można je marynować solanką, octem lub olejem.

d36m33l

Kapary bardzo łatwo można pomylić z „polskimi kaparami” - marynowanymi pąkami nasturcji. Są one podobne w smaku i w wyglądzie.

Kapary – jak smakuja i jak je jeść?

Kapary cechuje cierpko-kwaśny, gorzki i zarazem delikatnie ostry smak. Uwydatnia się on zwłaszcza po marynowaniu. Dodaje się je głównie do chłodnych potraw, ponieważ ciepło niszczy specyficzny aromat.

Kapary są spożywane w ogromnych ilościach na Sycylii, gdzie są składnikiem sosów pomidorowych i potraw powstałych na bazie wina z dodatkiem cebuli, oliwek i przypraw, typu bazylia, oregano)
.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Kapary podkreślą smak pizzy, sałatki, dań rybnych czy dań z kurczakiem. Z powodzeniem można je łączyć z gotowanymi warzywami.

d36m33l

Hiszpanie z kolei łączą kapary z migdałami, natką pietruszki i czosnkiem. Są nieodzownym składnikiem francuskiego sosu remoulade.

Kapary dobrze komponują się z oliwkami, gorczycą, pieprzem, oregano i estragonem. Mogą być dekoracją do przystawek z ryb, sałatek i pieczeni oraz podawana do zakąsek w postaci pasty.

Kapary kiszone lub konserwowane podkreślą smak tatara, śledzi, sałatek z mięsem, marynat rybnych i warzywnych.

d36m33l

Kapary – właściwości lecznicze

Kapary ze względu na znaczącą ilość antyoksydantów opóźniają proces starzenia, chronią przed nowotworami, wspomagają układ pokarmowy i prace wątroby. Dlatego często stosuje się je, aby poprawić apetyt, trawienie, zlikwidować wzdęcia czy zapobiec biegunce.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Antyoksydanty obecne w kaparach to kempferol, kwercetyna i rutyna. Wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniają uwalnianie się witaminy C, pomagają organizmowi wchłaniać potrzebne substancje, a przede wszystkim chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Warto dodać, że kapary należą do grupy żywności sirt. Są jednym z produktów aktywujących białka (sirtuiny), odpowiadające za regulację procesów metabolicznych – glukozy i lipidów. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie kaparów pomoże zmniejszyć wagę ciała.

d36m33l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36m33l
Więcej tematów