Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

Kapary to rośliny będące elementem śródziemnomorskich smaków. Dzięki ostremu posmakowi są wykorzystywane w przygotowywaniu wielu potraw. Można je również kosztować na surowo. Znalazły także zastosowanie w medycynie przy leczeniu m. in. wzdęć i reumatyzmu. Ciekawostką jest fakt, że z popiołu korzeni kaparów można uzyskać sól.

Kapary są popularne w kuchni śródziemnomorskiej
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Edyta Maciejczak

Kapary – jak rosną

Kapary należą do rodziny kaparowatych. Przyjęto, że pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Kapary uprawiane są we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Algierii i na Cyprze.

Kapary charakteryzują się występowaniem hakowatych kolców parami przy nasadzie liścia. Białe, kremowe lub różowe pachnące kwiaty rosną na długich szypułach. Owoce kaparów o guzowatym kształcie rozwijają się na łodygach powyżej kielicha. Jako ciekawostkę warto dodać, że kwiaty tworzą się w ciągu jednego dnia, tego samego dnia powstaje też owoc.

Kapary w ok. 84 proc. składają się z wody, pozostałą zawartość stanowią związki mineralne, witaminy (C, A), saponozydy steroidowe oraz polifenole (antyoksydanty). Zawiera także znaczną ilość sodu.

Obraz
© Getty Images

Kapar jest ususzonym, zielonym pąkiem kwiatu. Przyjęto, że im mniejszy, tym smaczniejszy. Można je marynować solanką, octem lub olejem.

Kapary bardzo łatwo można pomylić z „polskimi kaparami” - marynowanymi pąkami nasturcji. Są one podobne w smaku i w wyglądzie.

Kapary – jak smakuja i jak je jeść?

Kapary cechuje cierpko-kwaśny, gorzki i zarazem delikatnie ostry smak. Uwydatnia się on zwłaszcza po marynowaniu. Dodaje się je głównie do chłodnych potraw, ponieważ ciepło niszczy specyficzny aromat.

Kapary są spożywane w ogromnych ilościach na Sycylii, gdzie są składnikiem sosów pomidorowych i potraw powstałych na bazie wina z dodatkiem cebuli, oliwek i przypraw, typu bazylia, oregano)
.

Obraz
© Getty Images

Kapary podkreślą smak pizzy, sałatki, dań rybnych czy dań z kurczakiem. Z powodzeniem można je łączyć z gotowanymi warzywami.

Hiszpanie z kolei łączą kapary z migdałami, natką pietruszki i czosnkiem. Są nieodzownym składnikiem francuskiego sosu remoulade.

Kapary dobrze komponują się z oliwkami, gorczycą, pieprzem, oregano i estragonem. Mogą być dekoracją do przystawek z ryb, sałatek i pieczeni oraz podawana do zakąsek w postaci pasty.

Kapary kiszone lub konserwowane podkreślą smak tatara, śledzi, sałatek z mięsem, marynat rybnych i warzywnych.

Kapary – właściwości lecznicze

Kapary ze względu na znaczącą ilość antyoksydantów opóźniają proces starzenia, chronią przed nowotworami, wspomagają układ pokarmowy i prace wątroby. Dlatego często stosuje się je, aby poprawić apetyt, trawienie, zlikwidować wzdęcia czy zapobiec biegunce.

Obraz
© Getty Images

Antyoksydanty obecne w kaparach to kempferol, kwercetyna i rutyna. Wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniają uwalnianie się witaminy C, pomagają organizmowi wchłaniać potrzebne substancje, a przede wszystkim chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Warto dodać, że kapary należą do grupy żywności sirt. Są jednym z produktów aktywujących białka (sirtuiny), odpowiadające za regulację procesów metabolicznych – glukozy i lipidów. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie kaparów pomoże zmniejszyć wagę ciała.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇