Qaqwqwrqw

Kapary – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Kapary to rośliny będące elementem śródziemnomorskich smaków. Dzięki ostremu posmakowi są wykorzystywane w przygotowywaniu wielu potraw. Można je również kosztować na surowo. Znalazły także zastosowanie w medycynie przy leczeniu m. in. wzdęć i reumatyzmu. Ciekawostką jest fakt, że z popiołu korzeni kaparów można uzyskać sól.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dojrzewające kapary
Dojrzewające kapary (Pixabay.com)
Qaqwqwrqw

Kapary – charakterystyka

Kapary należą do rodziny kaparowatych. Przyjęto, że pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Kapary uprawiane są we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Algierii i na Cyprze.

Kapary charakteryzują się występowaniem hakowatych kolców parami przy nasadzie liścia. Białe, kremowe lub różowe pachnące kwiaty rosną na długich szypułach. Owoce kaparów o guzowatym kształcie rozwijają się na łodygach powyżej kielicha. Jako ciekawostkę warto dodać, że kwiaty tworzą się w ciągu jednego dnia, tego samego dnia powstaje też owoc.
Kapary w ok. 84 % składają się z wody, pozostałą zawartość stanowią związki mineralne, witaminy (C, A), saponozydy steroidowe oraz polifenole (antyoksydanty). Zawiera także znaczną ilość sodu.

Qaqwqwrqw

Kapar jest ususzonym, zielonym pąkiem kwiatu. Przyjęto, że im mniejszy, tym smaczniejszy. Można je marynować solanką, octem lub olejem.

Kapary bardzo łatwo można pomylić z „polskimi kaparami” - marynowanymi pąkami nasturcji. Są one podobne w smaku i w wyglądzie.

Kapary – zastosowanie w kuchni

Kapary cechuje cierpko-kwaśny, gorzki i zarazem delikatnie ostry smak. Uwydatnia się on zwłaszcza po marynowaniu. Dodaje się je głównie do chłodnych potraw, ponieważ ciepło niszczy specyficzny aromat.

Qaqwqwrqw

Kapary są spożywane w ogromnych ilościach na Sycylii, gdzie są składnikiem sosów pomidorowych i potraw powstałych na bazie wina z dodatkiem cebuli, oliwek i przypraw, typu bazylia, oregano).

Kapary podkreślą smak pizzy, sałatki, dań rybnych czy dań z kurczakiem. Z powodzeniem można je łączyć z gotowanymi warzywami.

Hiszpanie z kolei łączą kapary z migdałami, natką pietruszki i czosnkiem. Są nieodzownym składnikiem francuskiego sosu remoulade.

Kapary dobrze komponują się z oliwkami, gorczycą, pieprzem, oregano i estragonem. Mogą być dekoracją do przystawek z ryb, sałatek i pieczeni oraz podawana do zakąsek w postaci pasty.

Qaqwqwrqw

Kapary kiszone lub konserwowane podkreślą smak tatara, śledzi, sałatek z mięsem, marynat rybnych i warzywnych.

Kapary – właściwości lecznicze

Kapary ze względu na znaczącą ilość antyoksydantów opóźniają proces starzenia, chronią przed nowotworami, wspomagają układ pokarmowy i prace wątroby. Dlatego często stosuje się je, aby poprawić apetyt, trawienie, zlikwidować wzdęcia czy zapobiec biegunce.

Antyoksydanty obecne w kaparach to kempferol, kwercetyna i rutyna. Wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniają uwalnianie się witaminy C, pomagają organizmowi wchłaniać potrzebne substancje, a przede wszystkim chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Qaqwqwrqw

Warto dodać, że kapary należą do grupy żywności sirt. Są jednym z produktów aktywujących białka (sirtuiny), odpowiadające za regulację procesów metabolicznych – glukozy i lipidów. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie kaparów pomoże zmniejszyć wagę ciała.

Przepisy z kaparami

sałatka z łososiem i kaparami
kanapka z kaparami

Polub WP Kuchnia
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw