Trwa ładowanie...
d2f1d51
27-03-2019 10:15

Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem

Przepis

"Miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki "Jak gotować Marii Disslowej" z 1930 roku. Nadzienie zrobiłam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Zamiast pomidorów dałam grzyby suszone. Mięso przyrządziłam w garnku rzymskim" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

d2f1d51
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab)
  • 40 g słoniny
  • 4 anchois
  • 20 g grzybów suszonych
  • 10 g kaparów
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 jajko
  • pieprz świeżo mielony
  • 60 g tłuszczu (masło, smalec)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • 100 ml mocnego bulionu
Przepis

Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić, uważając aby go nie "podrzeć". Jeżeli mamy płat szynki, należy po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć.

Bułkę namoczyć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Skrawki mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko wymieszać. Masą posmarować mięso.

Zwinąć mięso w roladę, związać sznurkiem. Podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać pozostałe grzyby. Dodać przyprawy. Ułożyć mięso. Wlać tłuszcz, na którym smażyło się mięso. Wlać wywar z grzybów oraz bulion. Oprószyć solą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim, to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj