Mięsna rolada z cukinią
Sezon na cukinie się już zaczął, dlatego proponujemy pyszną roladę z cukinią oraz kurczakiem. Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przekąskę na zimno. Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
*Składniki na ciasto: *
- 2 cukinie
- 5 jajek
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g sera żółtego
*Składniki na farsz: *
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 duże ogórki konserwowe
- 5 plastrów sera żółtego
- 2 kulki mozzarelli
- olej do smażenia
Przepis
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem z odrobiną soli. Dodajemy żółtka nadal ubijając.
- Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczach, odciskamy sok i dodajemy do masy jajecznej.
- Następnie ścieramy ser na tarce o dużych oczach i również dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
- W tym czasie co piecze się nam ciasto robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso drobno kroimy, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli.
- Następnie dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki, 10 minut smażymy.
- Ciasto po upieczeniu wykładamy na stół, układamy plasterki sera żółtego, na całej powierzchni ciasta oraz nakładamy farsz.
- Na koniec układamy pokrojone w plasterki ser mozzarellę i zawijamy ciasto w roladę.
- Układamy ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl