Mięsna rolada z cukinią

Sezon na cukinie się już zaczął, dlatego proponujemy pyszną roladę z cukinią oraz kurczakiem. Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przekąskę na zimno. Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Mięsna rolada z cukiniąMięsna rolada z cukinią
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na ciasto: *

  • 2 cukinie
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego

*Składniki na farsz: *

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli
  • olej do smażenia

Przepis

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem z odrobiną soli. Dodajemy żółtka nadal ubijając.
  • Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczach, odciskamy sok i dodajemy do masy jajecznej.
  • Następnie ścieramy ser na tarce o dużych oczach i również dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie co piecze się nam ciasto robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso drobno kroimy, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli.
  • Następnie dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki, 10 minut smażymy.
  • Ciasto po upieczeniu wykładamy na stół, układamy plasterki sera żółtego, na całej powierzchni ciasta oraz nakładamy farsz.
  • Na koniec układamy pokrojone w plasterki ser mozzarellę i zawijamy ciasto w roladę.
  • Układamy ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟