Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietankowym
Przepyszna biszkoptowa rolada z bitą śmietana i truskawkami to idealne ciacho na wiosenne popołudnie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Żółtka jaj oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich po jednym żółtku ciągle ubijając, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy powoli rozpuszczone masło.
- Odlewamy 2 łyżki ciasta, mieszamy je z barwnikiem spożywczym i robimy wzory na papierze do pieczenia.
- Ciasto przelewamy na ozdobiony wzorami papier do pieczenia ułożony w blaszce. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce. Delikatnie odklejamy papier do pieczenia.
- Ciasto zawijamy na kształt rolady wzorem na zewnątrz. Przygotowujemy masę - kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pokrojone na kawałki truskawki.
- Ciasto biszkoptowe rozwijamy, nasączamy syropem cukrowym, smarujemy masą i zwijamy na kształt rolady. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do stężenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze