Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem
Sałatki na bazie kasz i warzyw to coraz popularniejsze propozycje na polskich stołach. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się komosa ryżowa, pełna witamin, mikroelementów i błonnika. Warto zestawić ją z grillowaną cukinią, migdałami, świeżymi ziołami i granatem. Prosto, zdrowo i bardzo smacznie.
oprac. Magdalena Pomorska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g komosy ryżowej
- 1 mała cukinia
- 1 mały granat
- garść migdałów
- kilka liści świeżych ziół do dekoracji (np. mięty)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki
Dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przepis
Komosę przepłukać trzy razy, zalać dwoma szklankami wody i ugotować na sypko z dodatkiem soli. Cukinię dokładnie wyszorować, pokroić w plastry, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej lub po prostu podsmażyć. Granat obrać i wyłuskać nasionka.
Przepis
W szklance połączyć składniki na dressing i dokładnie wymieszać. W misce wymieszać kaszę, migdały, granat i cukinię. Całość przełożyć na talerz, polać dressingiem i udekorować listkami świeżej mięty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl