Trwa ładowanie...
d2g076j
d2g076j

Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem

Przepis

Sałatki na bazie kasz i warzyw to coraz popularniejsze propozycje na polskich stołach. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się komosa ryżowa, pełna witamin, mikroelementów i błonnika. Warto zestawić ją z grillowaną cukinią, migdałami, świeżymi ziołami i granatem. Prosto, zdrowo i bardzo smacznie.

3.3
(7 głosów)
Oceń:
d2g076j
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem
Składniki
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały granat
  • garść migdałów
  • kilka liści świeżych ziół do dekoracji (np. mięty)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dressing:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przepis

Komosę przepłukać trzy razy, zalać dwoma szklankami wody i ugotować na sypko z dodatkiem soli. Cukinię dokładnie wyszorować, pokroić w plastry, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej lub po prostu podsmażyć. Granat obrać i wyłuskać nasionka.

W szklance połączyć składniki na dressing i dokładnie wymieszać. W misce wymieszać kaszę, migdały, granat i cukinię. Całość przełożyć na talerz, polać dressingiem i udekorować listkami świeżej mięty.

d2g076j
Sałatka z komosą, grillowaną cukinią i granatem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4
Share
d2g076j
d2g076j

d2g076j
d2g076j
d2g076j