Gofrowe mini burgery
Gofry i burgery to jedne z ulubionych dań dzieci. Okazuje się, że można je połączyć. Wystarczy przygotować burgery, w których bułkę zastąpimy wytrawnymi goframi. Całość podana z mięsnym dodatkiem, sera i warzyw będzie przepyszną propozycją na obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 140 ml mleka 2 proc.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka - do smaku
- 100 g sera żółtego
- 100 g wędliny drobiowej np. filet z indyka
- świeże warzywa : sałata, ogórki, pomidory, szczypiorek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie pieczemy na rumiano w maksymalnie nagrzanej tortownicy. Podajemy na ciepło przełożone serem żółtym, wędliną oraz świeżym warzywami.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko", uczestniczka V edycji programu "Mastechef".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze