Wiosenna sałatka z jajkiem i wędzoną rybą
Szybka i smaczna sałatka z jajkami i wędzona rybą. Idealna na wiosenną kolację. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 g wędzonej siei (karpia, pstrąga)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 średnia czerwona cebula
- 150 g mixu sałat – u mnie rukola, radicchio, roszponka, freeze
- 1/2 pęczka kopru
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
Najpierw robimy sos. Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż sól się rozpuści, a składniki się połączą. Dodajemy wtedy miód i pieprz – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na końcu wlewamy oliwę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego sosu. Możemy go przygotować dużo wcześniej. Sos przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis
Sałatę płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Rybę dokładnie oddzielamy od ości i skóry i dzielimy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, a cebulę w cienkie półplasterki. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałaty układamy na półmisku, na nich jajka, rzodkiewki i cebulę. Na końcu świeży koper. Tuż przed podaniem polewamy sosem.