Trwa ładowanie...
d26g8c4
d26g8c4

Wiosenna sałatka z jajkiem i wędzoną rybą

Przepis

Szybka i smaczna sałatka z jajkami i wędzona rybą. Idealna na wiosenną kolację. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

5.0
(1 głos)
Oceń:
d26g8c4
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Wiosenna sałatka z jajkiem
Kuchennymi Drzwiami
Wiosenna sałatka z jajkiem
Składniki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g wędzonej siei (karpia, pstrąga)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150 g mixu sałat – u mnie rukola, radicchio, roszponka, freeze
  • 1/2 pęczka kopru

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

Najpierw robimy sos. Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż sól się rozpuści, a składniki się połączą. Dodajemy wtedy miód i pieprz – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na końcu wlewamy oliwę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego sosu. Możemy go przygotować dużo wcześniej. Sos przechowujemy w chłodnym miejscu.

Sałatę płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Rybę dokładnie oddzielamy od ości i skóry i dzielimy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, a cebulę w cienkie półplasterki. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałaty układamy na półmisku, na nich jajka, rzodkiewki i cebulę. Na końcu świeży koper. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiosenna sałatka z jajkiem i wędzoną rybą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d26g8c4

Podziel się opinią

2
Share
d26g8c4
d26g8c4

d26g8c4
d26g8c4
d26g8c4