ycipk-ckg3p7
ycipk-ckg3p7

Ziemniaki w mundurkach faszerowane

Przepis

"Ziemniaki w mundurkach sa zawsze na czasie. W lecie i w zimie chętnie do nich wracamy. Za chwilę zaczniemy sezon grillowy i wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

Trwa ładowanie...
ycipk-ckg3p7
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się
Składniki
  • 8 dużych ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 150 g białego sera
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
Przepis

Ziemniaki należy dokładnie wyszorować. Przygotować 8 kawałków foli aluminiowej, takich, aby swobodnie owinąć ziemniaki. Układamy ziemniaki, posypujemy wiórkami masła, szczelnie zawijamy folią. Tak postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Układamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godz. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków miękkość ziemniaków.

W czasie pieczenia przygotować farsz. Szynkę i ser pokroić w paseczki. Ser włożyć do miseczki, dodać ser, szynkę, jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

ycipk-ckg3p7

Upieczone ziemniaki odwijamy, przecinamy na krzyż. Rozchylamy środek,solimy i nakładamy farsz. Polewamy jogurtem posypujemy natką i od razu podajemy. Ziemniaki smakują doskonale samodzielnie, ale również świetne są jako dodatek do pieczonych mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-ckg3p7
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-ckg3p7
ycipk-ckg3p7