Ziemniaki w mundurkach faszerowane
"Ziemniaki w mundurkach sa zawsze na czasie. W lecie i w zimie chętnie do nich wracamy. Za chwilę zaczniemy sezon grillowy i wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 dużych ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 100 g szynki
- 150 g białego sera
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki posiekana
- sól, pieprz
- 1/2 kostki masła
Ziemniaki należy dokładnie wyszorować. Przygotować 8 kawałków foli aluminiowej, takich, aby swobodnie owinąć ziemniaki. Układamy ziemniaki, posypujemy wiórkami masła, szczelnie zawijamy folią. Tak postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Układamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godz. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków miękkość ziemniaków.
W czasie pieczenia przygotować farsz. Szynkę i ser pokroić w paseczki. Ser włożyć do miseczki, dodać ser, szynkę, jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Upieczone ziemniaki odwijamy, przecinamy na krzyż. Rozchylamy środek,solimy i nakładamy farsz. Polewamy jogurtem posypujemy natką i od razu podajemy. Ziemniaki smakują doskonale samodzielnie, ale również świetne są jako dodatek do pieczonych mięs.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze