Trwa ładowanie...
d3l5437
d3l5437

Ziemniaki w mundurkach faszerowane

Przepis

"Ziemniaki w mundurkach sa zawsze na czasie. W lecie i w zimie chętnie do nich wracamy. Za chwilę zaczniemy sezon grillowy i wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

3.7
(18 głosów)
Oceń:
d3l5437
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 8 dużych ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 150 g białego sera
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
Przepis

Ziemniaki należy dokładnie wyszorować. Przygotować 8 kawałków foli aluminiowej, takich, aby swobodnie owinąć ziemniaki. Układamy ziemniaki, posypujemy wiórkami masła, szczelnie zawijamy folią. Tak postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Układamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godz. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków miękkość ziemniaków.

W czasie pieczenia przygotować farsz. Szynkę i ser pokroić w paseczki. Ser włożyć do miseczki, dodać ser, szynkę, jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Upieczone ziemniaki odwijamy, przecinamy na krzyż. Rozchylamy środek,solimy i nakładamy farsz. Polewamy jogurtem posypujemy natką i od razu podajemy. Ziemniaki smakują doskonale samodzielnie, ale również świetne są jako dodatek do pieczonych mięs.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ziemniaki w mundurkach faszerowane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

91
11
Share
d3l5437
d3l5437
d3l5437
d3l5437
d3l5437
d3l5437