Zapiekane plastry ziemniaczane z żółtym serem
Przyrumienione pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką to jeden z najpyszniejszych dodatków do obiadu. A ziemniaki zapiekane z serem to kulinarne mistrzostwo świata! Warto się spieszyć z jedzeniem, bo błyskawicznie znikają ze stołu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Dodatkowo:
- koperek lub bazylia
- Ziemniaki obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm (nie rozdzielać ich).
- Pokrojone połówki ziemniaków położyć na blasze wysmarowanej tłuszczem wymieszanym z odrobiną wody i lekko rozsunąć plastry.
- Ziemniaki posmarować oliwą i przyprawić. Można posypać koperkiem lub bazylią. Piec około 30-40 min. Posypać je startym żółtym serem i piec przez około 10 min.
- Aby ziemniaki nie przywierały do blachy, można na blasze położyć papier do pieczenia
Przepis dodał użytkownik meg_f
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze