Trwa ładowanie...
d2mv0y8

Gofry

iStock
Źródło: iStock

Gofry to rodzaj wafla, który wykorzystujemy zazwyczaj do robienia deserów. Z bitą śmietaną, polewą, lodami lub owocami – lista słodkich dodatków jest bardzo długa. Ale gofry można podawać także w wersji wytrawnej.

Gofry to przysmak, którym zajadają się i dzieci, i dorośli. Zazwyczaj wafle serwowane są na słodko z dodatkiem bitej śmietany, posypki, sosu, owoców, powideł czy marmolad. Najczęściej taki deser kupujemy w cukierniach lub wyspecjalizowanych budkach serwujących jedzenie na wynos. Tylko niewielka część z nas robi gofry w domu. Ich przyrządzanie jest problematyczne, ponieważ nasza kuchnia musi być wyposażona w gorfownice. Jeśli tylko ją mamy w naszym domu, śmiało możemy eksperymentować z goframi i próbować wielu przepisów.

Gofry – ciasto
Tradycyjne ciasto na gofry robi się z mąki pszennej, masła lub oleju, jajek, mleka oraz cukru i soli. Całość miksuje się aż do uzyskania jednolitej masy. Niektórzy uważają, że do ciasta powinno się najpierw dodać żółtka jajek, a następnie ubite w osobnym naczyniu białka. Ciasto po odpowiednim zmiksowaniu powinno odstać około 15 minut.

Porcje ciasta nakładamy chochlą na rozgrzaną gofrownicę. Wafle smażymy aż do momentu, w którym zauważymy, że są zarumienione. Zazwyczaj trwa to około 3-4 minut.
Aktualnie w książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na gofry wegańskie, bezglutenowe czy dietetyczne. Wtedy przepisy na ciasto mogą się różnić od siebie składnikami. Często mąkę pszenną zastępuje się jaglaną, owsiana czy orkiszową. Do zrobienia tego rodzaju wafli można wykorzystać także banany lub dynie.

Gofry – dodatki
Gofry tradycyjnie posypuje się cukrem pudrem lub serwuje z dodatkiem bitej śmietany. Wiele osób na wierzch wafli kładzie także owoce: truskawki, kiwi, maliny, borówki, jagody czy kawałki ananasa. Jeśli nie mamy dostępu świeżych owoców, gofry możemy podać z przetworami np. marmoladami, powidłami lub dżemami. Częstym dodatkiem są także bakalie. Dzieci uwielbiają jeść słodkie gofry z sosami i kolorowymi posypkami dekoracyjnymi.

Chociaż jest to mniej popularne, gofry możemy podawać także w wersji wytrawnej. Świetnie smakują z dodatkiem wędlin (np. szynki parmeńskiej) oraz dodatków warzywnych (np. pomidorów i świeżej rukoli). Takie gofry nie tylko wspaniale smakują, ale także apetycznie wyglądają.

d2mv0y8
d2mv0y8
d2mv0y8
Więcej tematów
d2mv0y8

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj