Zapiekanka ziemniaczana z serami
Zapiekanka ziemniaczana z serem sprawdzi się na obiad lub kolację. To bardzo smaczne, tanie i łatwe do przygotowania danie, a składniki wiekszość z nam ma w swojej kuchni. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- po 100 g żółtych serów o różnym smaku (np. Bursztyn, Szafir, Rubin)
- 4 ząbki czosnku
- 4 wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- Ponadto: tłuszcz do formy, starty ser i wiórki zimnego masła
Sery zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 5 minut. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, posypać serami, wymieszanymi z roztartymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków. Powtarzać do wyczerpania składników. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać z winem, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać ziemniaki. Wstawić naczynie do piekarnika zapiekać ok. 30 minut w 200 st. C. Wyjąć, posypać startym serem i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika i przyrumienić ok. 10 minut.
Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze