Trwa ładowanie...
d1zkxdz
12-11-2020 14:47

Zupa grzybowa z makaronem

Przepis

Zupa grzybowa to smak jesieni, wtedy też najlepiej przygotować ją na świeżych grzybach leśnych. Jest wiele przepisów na ten przysmak, my przedstawiamy wersję z domowymi, lanymi kluseczkami.

d1zkxdz
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Pixabay
Źródło: Pixabay
Składniki

Na zupę:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej różne gatunki: podgrzybki, borowiki, maślaki, koźlarze)
  • 1 litr wywaru warzywnego na włoszczyźnie
  • 1 marchew
  • 1-2 szalotki
  • 2 łyżki sera mascarpone (lub 100 ml kremówki)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony lubczyk i tymianek, 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy.

Na kluski lane:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
Przepis
  • Wywar postawić na palniku i dodać do niego pokrojoną w plastry marchew oraz wrzucić przyprawy.
  • W międzyczasie oczyszczone grzyby pokroić na plastry, a szalotkę w drobną kostkę.
  • Rozgrzać masło na patelni i wrzucić grzyby. Podsmażać, aż będą złociste, wrzucić szalotkę i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Przełożyć do garnka z wrzącym bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.
  • W tym czasie przygotować ciasto na lane kluski: w miseczce rozkłócić jajka i przesiać do nich mąkę. Wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wlewać cienkim strumykiem na gotujący się rosół. Lane kluski będą gotowe po upływie mniej więcej 1 minuty.
  • Ser mascarpone lub kremówkę rozrobić z niewielką ilością gorącego wywaru i wlać do zupy. Podgrzewać przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Zupę można podawać ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa z makaronem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz