Jak zrobić tort? Prosty przepis na owocowy torcik
Bardzo smaczny torcik z chrupiącym ciastem francuskim, masą owocową i kremem na śmietance. Wygląda pięknie, apetycznie, ładnie pachnie i jest delikatnie waniliowy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- około 500 g ciasta francuskiego (użyłam dwa opakowania ciasta francuskiego każde po 275 g)
Lukier do ciasta:
- 150 g cukru pudru
- około 4-6 łyżek likieru advocat
Masa owocowa:
- 1 puszka moreli w syropie lub brzoskwiń (puszka około 850 ml)
- 250 ml puree/soku z marakui (można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1-3 łyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru)
Krem:
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- około 40-50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Piekarnik nastawić na 210 st. C na funkcji góra-dół. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego okrąg o średnicy około 26 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć drugie ciasto francuskie i wyciąć z niego okrąg o tej samej średnicy co pierwsze ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Okrąg pokroić na 8-10 trójkątów. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tak samo jak pierwsze ciasto przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Lukier do ciasta: cukier puder przełożyć do miski dodać 4 łyżki likieru i wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać jeszcze 1-2 łyżki likieru i znów wymieszać mikserem. Trójkąty z ciasta francuskiego maczać z jednej strony w lukrze i odstawić na 5 minut. Następnie przenieść je na czystą podkładkę lub papier do pieczenia i odstawić na godzinę, aby lukier wysechł.
Masa owocowa: morele osączyć i pokroić je na małe kawałeczki. Do rondelka wlać około 150 ml soku z marakui i postawić na ogniu zagotować. Do pozostałego soku dodać budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz pokrojone morele, dokładnie wymieszać, odstawić na około 15 minut do ostygnięcia.
Składanie torcika: na paterze położyć cały okrąg z ciasta francuskiego i na wierzch wyłożyć masę owocową, wyrównać.
Krem: do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M) lub szprycy i na wierzchu ciasta wycisnąć krem. Czekoladę przełożyć do miseczki i roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli roztapiamy w mikrofalówce, należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać).
Roztopioną czekoladę przełożyć do foliowego woreczka i odciąć róg woreczka. Trójkąty z ciasta francuskiego ozdobić czekoladą, robiąc na nich cienkie paseczki. Następnie można je odstawić na około 15 minut, aby czekolada trochę stężała. Na wierzchu torcika poukładać ozdobione trójkąty z ciasta francuskiego. Torcik najlepiej podawać w dniu, w którym został przygotowany.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze