Trwa ładowanie...
d3ehoy6
04-11-2019 11:18

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Przepis

Zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu z uszkami, tradycyjna wigilijna zupa. Jest gęsta, aromatyczna i kremowa. Najlepiej smakuje z makaronem typu łazanki lub grzankami.

d3ehoy6
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej, aby część z nich stanowiły prawdziwki)
  • 2 litry wody
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • kostka rosołowa warzywna
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa Maggi
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron (nitki lub łazanki)
Przepis
  • Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno.
  • Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło.
  • Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę.
  • Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
Więcej tematów
d3ehoy6