Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu z uszkami, tradycyjna wigilijna zupa. Jest gęsta, aromatyczna i kremowa. Najlepiej smakuje z makaronem typu łazanki lub grzankami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej, aby część z nich stanowiły prawdziwki)
- 2 litry wody
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- przyprawa Maggi
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- makaron (nitki lub łazanki)
- Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno.
- Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło.
- Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę.
- Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze