Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim

Świeże grzyby, pyszny bulion i makaron to cały sekret tej doskonałej zupy. Enoki i shiitake mają świetny smak i aromat, wystarczy więc dodać kilka prostych składników, aby stworzyć to wyjątkowe i uzależniające danie. Połączenie ich z azjatyckim bulionem tworzy cały smak tej prostej zupy.Wy próbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckimZupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim
Anna Kamińska

Bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu ponzu z limonką
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych grzybów azjatyckich – enoki i shiitake
  • sok z połowy limonki
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • szczypiorek
  • kolendra

Przepis

  • Do garnka wlej wodę i dodaj składniki bulionu, oprócz sosu ponzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby uzupełnij bulion gorącą wodą.
  • Kiedy bulion jest gotowy, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Wyłącz płytę/ogień i dodaj makaron. Przykryj zupę pokrywą i zostaw na 3-4 minuty. Teraz dodaj sos ponzu i sok z limonki.
  • Rozlej zupę do misek i udekoruj szczypiorkiem i kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯