Trwa ładowanie...
d2wv426
19-12-2022 09:10

Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim

Przepis

Świeże grzyby, pyszny bulion i makaron to cały sekret tej doskonałej zupy. Enoki i shiitake mają świetny smak i aromat, wystarczy więc dodać kilka prostych składników, aby stworzyć to wyjątkowe i uzależniające danie. Połączenie ich z azjatyckim bulionem tworzy cały smak tej prostej zupy.Wy próbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2wv426
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki

Bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu ponzu z limonką
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych grzybów azjatyckich – enoki i shiitake
  • sok z połowy limonki
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • szczypiorek
  • kolendra
Przepis
  • Do garnka wlej wodę i dodaj składniki bulionu, oprócz sosu ponzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby uzupełnij bulion gorącą wodą.
  • Kiedy bulion jest gotowy, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Wyłącz płytę/ogień i dodaj makaron. Przykryj zupę pokrywą i zostaw na 3-4 minuty. Teraz dodaj sos ponzu i sok z limonki.
  • Rozlej zupę do misek i udekoruj szczypiorkiem i kolendrą.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa grzybowa z makaronem w stylu azjatyckim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wv426
d2wv426
d2wv426
d2wv426
Więcej tematów
d2wv426