Trwa ładowanie...
d45opnh
oprac. Katarzyna Gileta
02-12-2021 08:29

Kociewska polewka owocowo-grzybowa. Regionalny specjał

Przepis

Przepyszna zupa wigilijna z Kociewia. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Podajemy ją z makronem lub z ziemniakami.

d45opnh
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: unknown
Składniki
  • 1 garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 garść suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki
  • 250 ml śmietany
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól, cukier
Przepis
  • Owoce i grzyby namoczyć w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny.
  • Zagotować 1 wody i dodać wymoczone grzyby i owoce, posolić, gotować do miękkości.
  • Śmietanę, jajko i 2-3 łyżki mąki rozmącić i wlać do gotującego się wywaru, dobrze zamieszać, aby nie było grudek. Doprawić solą i cukrem.
  • Podawać z makaronem lub ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kociewska polewka owocowo-grzybowa. Regionalny specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2
Share
d45opnh

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45opnh
d45opnh
d45opnh
d45opnh
Więcej tematów
d45opnh