Kociewska polewka owocowo-grzybowa. Regionalny specjał
Przepyszna zupa wigilijna z Kociewia. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Podajemy ją z makronem lub z ziemniakami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 1 garść suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki
- 250 ml śmietany
- 1 jajko
- mąka
- sól, cukier
- Owoce i grzyby namoczyć w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny.
- Zagotować 1 wody i dodać wymoczone grzyby i owoce, posolić, gotować do miękkości.
- Śmietanę, jajko i 2-3 łyżki mąki rozmącić i wlać do gotującego się wywaru, dobrze zamieszać, aby nie było grudek. Doprawić solą i cukrem.
- Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze