Świąteczne tiramisu
Tiramisu w tej wersji to świetny deser na święta. Klasycznie przygotowuję się go z biszkoptami nasączonymi kawa, ja je jednak zastąpiłam pierniczkami. Wyszło przepysznie!
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Śmietanę ubić na sztywno, laskę cynamonu przekroić wzdłuż i wyskrobać wanilię. Mascarpone, serek, cukier i cynamon wymieszać łyżką. Do tego miksu dodać ubita śmietanę. Podzielić na trzy części. Jedną z nich ułożyć jako pierwsza warstwę w naczyniu (najlepiej 4 małe szklanki). Następnie pokruszyć piernik do osobnego naczynia, skropić miksem z espresso i Baileys, ułożyć jako druga warstwę. Przełożyć znów jedna z części miksu serowego. Następnie bakalie i trzecia warstwę serowego miksu. Przykryć każde naczynie folia aluminiowa i odstawić do lodówki na noc. Przed podaniem posypać deser kakao.