Serniczkowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową
Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć" dzieli się swoim przepisem na sernikowe serduszka na ciasteczkowym spodzie. Delikatna masa serowa pokryta truskawkową galaretką to propozycja dla wielbicieli zdrowych słodkości. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
Ciasto (spód):
- 100 g ciastek zbożowych bez cukru lub mąki orzechowej, kokosowej, migdałowej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
Masa:
- 250 g ricotty lub mascarpone, twarogu, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego
- 1 banan
- 100 ml stałej części mleczka kokosowego lub gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
- 1 łyżka żelatyny lub agaru
- 50 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
Galaretka:
- 1 szklanki wody
- 1 łyżka galaretki truskawkowej bez cukru
- 1 łyżka ksylitolu
Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z masłem. Powstałym ciastem wylepiamy spód/spody formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Mleczko kokosowe i ksylitol umieszczamy w rondelku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania masy. Przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy łyżkę ksylitolu i czekamy, aż zgęstnieje. Studzimy, wykładamy na krem. Ciasto znów wstawiamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Można też zagotować pół szklanki soku owocowego, dodać łyżkę żelatyny (lub agaru), energicznie wymieszać, żeby się rozpuściła, i postępować jak w przypadku galaretki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze