WP

Serniczkowe serca na kruchym spodzie z galaretką truskawkową - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć" dzieli się swoim przepisem na sernikowe serduszka na ciasteczkowym spodzie. Delikatna masa serowa pokryta truskawkową galaretką to propozycja dla wielbicieli zdrowych słodkości. Palce lizać!

Składniki

Ciasto (spód):

  • 100 g ciastek zbożowych bez cukru lub mąki orzechowej, kokosowej, migdałowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Masa:

  • 250 g ricotty lub mascarpone, twarogu, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 100 ml stałej części mleczka kokosowego lub gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
  • 50 g odżywki białkowej (opcjonalnie)

Galaretka:

  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej bez cukru
  • 1 łyżka ksylitolu
WP
Przepis

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z masłem. Powstałym ciastem wylepiamy spód/spody formy silikonowej i wstawiamy do lodówki. Mleczko kokosowe i ksylitol umieszczamy w rondelku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i blendujemy z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania masy. Przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy łyżkę ksylitolu i czekamy, aż zgęstnieje. Studzimy, wykładamy na krem. Ciasto znów wstawiamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Można też zagotować pół szklanki soku owocowego, dodać łyżkę żelatyny (lub agaru), energicznie wymieszać, żeby się rozpuściła, i postępować jak w przypadku galaretki.

Materiały prasowe
Podziel się
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP