Dyniowy sernik z kajmakiem
Jesienią na straganach i bazarach króluje dynia. Można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Kasia proponuje dyniowy sernik z polewą kajmakową. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatnie. Osłodzi najchłodniejsze jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
*Spód: *
- 200 g ciastek be-be,
- 120 g margaryny,
- 15 g zmielonych orzechów.
*Masa: *
- 750 g sera twarogowego,
- 250 g mascarpone,
- 5 jajek,
- 170 g cukru,
- 500 g puree z dyni,
- 1 opakowanie kisielu pomarańczowego,
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego.
*Polewa: *
- 1 słoiczek kajmaku,
- kilka łyżek kremówki,
- pół łyżeczki cynamonu.
Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną margaryną i orzechami. Masą wylep dno tortownicy (26 cm). Żółtka zmiksuj z cukrem, olejkiem i proszkiem kisielowym. Miksując dodawaj twaróg, puree i mascarpone.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto wylej na przygotowany spód. Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Kajmak podgrzej i wymieszaj z cynamonem i śmietanką; rozsmaruj na ostudzony sernik.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze