Trwa ładowanie...
d37iws8
d37iws8

Dyniowy sernik z kajmakiem

Przepis

Jesienią na straganach i bazarach króluje dynia. Można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Kasia proponuje dyniowy sernik z polewą kajmakową. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatnie. Osłodzi najchłodniejsze jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

4.5
(4 głosy)
Oceń:
d37iws8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Kwelka gotuje
Składniki

*Spód: *

  • 200 g ciastek be-be,
  • 120 g margaryny,
  • 15 g zmielonych orzechów.

*Masa: *

  • 750 g sera twarogowego,
  • 250 g mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 170 g cukru,
  • 500 g puree z dyni,
  • 1 opakowanie kisielu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego.

*Polewa: *

  • 1 słoiczek kajmaku,
  • kilka łyżek kremówki,
  • pół łyżeczki cynamonu.
Przepis

Ciastka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną margaryną i orzechami. Masą wylep dno tortownicy (26 cm). Żółtka zmiksuj z cukrem, olejkiem i proszkiem kisielowym. Miksując dodawaj twaróg, puree i mascarpone.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto wylej na przygotowany spód. Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Kajmak podgrzej i wymieszaj z cynamonem i śmietanką; rozsmaruj na ostudzony sernik.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Dyniowy sernik z kajmakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d37iws8

Podziel się opinią

7
2
Share
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8