Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami
Doskonałe zrazy na rodzinny obiad. Marynowane w winie mięso nabierze wyjątkowej tekstury, a zestawione z parzonym boczkiem i suszonymi śliwkami będzie smakować wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Marynata:
- 2 litry wody,
- niepełna szklanka octu,
- szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 3 większe liście laurowe,
- 3 średnie cebule,
- 3 średnie pietruszki,
- 4 średnie marchewki,
- 1 łyżka soli.
Zrazy:
- zamarynowana wołowina (ok. 1 kg),
- boczek wędzony (może być surowy lub parzony),
- suszone śliwki
- szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa,
- odrobina oleju do obsmażenia,
- 1 mała cebula.
Warzywa i cebulę obrać, a następnie pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu. Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć do marynaty mięso i wstawić na 12-48 godzin do lodówki. Jeśli mamy duży kawałek mięsa, trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej.
Kawałki mięsa dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem lub przekrawać wzdłuż formując płat, na który będzie można nałożyć nadzienie. Ja nie rozbijałam mięsa, wolałam rozkroić go właśnie w taki sposób.
Na mięso nakładać plastry boczku, a na niego śliwki. Jeśli śliwki są bardzo suche i twarde, wtedy można wcześniej zaparzyć je np. mocną herbatą i odstawić na kilka minut. Mięso zwijać lub składać, w zależności od możliwości. Żeby nie rozpadło się podczas duszenia, spinać wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem.
Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.
Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno pokrojone w plastry w ramach przekąski.
Zobacz także: pomidorowy w banalnym przepisie - smak dzieciństwa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze