Trwa ładowanie...
dk65ai2
22-06-2017 08:48

Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami

Przepis

Doskonałe zrazy na rodzinny obiad. Marynowane w winie mięso nabierze wyjątkowej tekstury, a zestawione z parzonym boczkiem i suszonymi śliwkami będzie smakować wyśmienicie.

dk65ai2
4.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki

Marynata:

  • 2 litry wody,
  • niepełna szklanka octu,
  • szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 3 większe liście laurowe,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 łyżka soli.

Zrazy:

  • zamarynowana wołowina (ok. 1 kg),
  • boczek wędzony (może być surowy lub parzony),
  • suszone śliwki
  • szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa,
  • odrobina oleju do obsmażenia,
  • 1 mała cebula.
Przepis

Warzywa i cebulę obrać, a następnie pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu. Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć do marynaty mięso i wstawić na 12-48 godzin do lodówki. Jeśli mamy duży kawałek mięsa, trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej.

Kawałki mięsa dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem lub przekrawać wzdłuż formując płat, na który będzie można nałożyć nadzienie. Ja nie rozbijałam mięsa, wolałam rozkroić go właśnie w taki sposób.

Na mięso nakładać plastry boczku, a na niego śliwki. Jeśli śliwki są bardzo suche i twarde, wtedy można wcześniej zaparzyć je np. mocną herbatą i odstawić na kilka minut. Mięso zwijać lub składać, w zależności od możliwości. Żeby nie rozpadło się podczas duszenia, spinać wykałaczkami lub ewentualnie związywać bawełnianym sznurkiem.

Zrazy (bez obtaczania w mące) ułożyć w formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.

Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno pokrojone w plastry w ramach przekąski.
Zobacz także: pomidorowy w banalnym przepisie - smak dzieciństwa

Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj