Trwa ładowanie...
d3elul4
d3elul4

Rydze po łemkowsku. Tak smakuje tradycja

Przepis

- Kuchnia Łemków to przede wszystkim potrawy proste, przygotowywane z tego, co wydała mało urodzajna ziemia. Wykorzystywano w niej mąkę żytnią i owsianą – razową i pytlowaną, siemię lniane, olej lniany, kaszę gryczaną, fasolę, kapustę, ziemniaki, cebulę i sezonowe owoce – najczęściej śliwki i jabłka. Z okolicznych lasów znoszono grzyby – rydze i hołubinki – gołąbki, oraz zioła i jagody. Jadano także jajka i nabiał – masło, mleko, śmietanę, twaróg i bryndzę. Mięso – drób, wołowinę i baraninę podawano tylko od święta - Pisza Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3elul4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki
  • 2 kg rydzów
  • 4 cebule
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki cukru
Przepis

Rydze czyścimy i odcinamy nóżki. W dużym garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę i gotujemy w niej rydze przez 10 minut, odcedzamy je na sicie i pozostawiamy, żeby przestygły. Kroimy je na kawałki. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piórka cebuli, a kiedy się zeszklą dolewamy wodę, ocet oraz przecier pomidorowy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, cukier i 1 łyżkę soli. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rydze i gotujemy wszystko razem przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Pasteryzujemy je 30 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki, aż ostygną. Przechowujemy w chłodnej spiżarni.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Rydze po łemkowsku. Tak smakuje tradycja
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3elul4

Podziel się opinią

6
Share
d3elul4
d3elul4

d3elul4
d3elul4
d3elul4