Trwa ładowanie...
d1pdy4x
d1pdy4x

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki

Przepis

Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe (boczniaki, muchomory czerwonawe) byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.

2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki
123RF
Składniki
  • 20 sztuk kapeluszy czubajkowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli
  • 2-3 cebule

Zalewa:

  • 1 szkl. octu spirytusowego 10 proc.
  • 4 szkl. wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka sztuk liścia laurowego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego
Przepis
  • Kapelusze czubajek oczyścić. Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części. Panierować lekko w mące z obu stron.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać, aby przestygły.
  • Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy.
  • Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki.
  • Można zapasteryzować, jeśli mają dłużej postać.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x
d1pdy4x