Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki
Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe (boczniaki, muchomory czerwonawe) byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 20 sztuk kapeluszy czubajkowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia
- po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli
- 2-3 cebule
Zalewa:
- 1 szkl. octu spirytusowego 10 proc.
- 4 szkl. wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka sztuk liścia laurowego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
- 1 łyżka soli
- 4 czubate łyżki cukru
- 3-4 goździki
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego
- Kapelusze czubajek oczyścić. Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części. Panierować lekko w mące z obu stron.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać, aby przestygły.
- Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy.
- Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki.
- Można zapasteryzować, jeśli mają dłużej postać.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze