Trwa ładowanie...
d3t7axm
17-07-2020 10:25

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki

Przepis

Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe (boczniaki, muchomory czerwonawe) byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.

d3t7axm
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 20 sztuk kapeluszy czubajkowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli
  • 2-3 cebule

Zalewa:

  • 1 szkl. octu spirytusowego 10 proc.
  • 4 szkl. wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka sztuk liścia laurowego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego
Przepis
  • Kapelusze czubajek oczyścić. Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części. Panierować lekko w mące z obu stron.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać, aby przestygły.
  • Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy.
  • Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki.
  • Można zapasteryzować, jeśli mają dłużej postać.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj