Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki

Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe (boczniaki, muchomory czerwonawe) byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.

Kanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybkiKanie w kwaśnej zalewie. Prosty przepis na pyszne grzybki

Składniki

  • 20 sztuk kapeluszy czubajkowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli
  • 2-3 cebule

Zalewa:

  • 1 szkl. octu spirytusowego 10 proc.
  • 4 szkl. wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka sztuk liścia laurowego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego

Przepis

  • Kapelusze czubajek oczyścić. Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części. Panierować lekko w mące z obu stron.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać, aby przestygły.
  • Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy.
  • Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki.
  • Można zapasteryzować, jeśli mają dłużej postać.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja