Sezonowy dodatek do obiadu. Wykwintna surówka z czerwonej kapusty
Aromatyczna surówka z czerwonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do duszonego mięsa lub pieczonego drobiu. Do tego puree lub kopytka i obiad gotowy. Sekretem jet pyszna marynata, do której wkładamy kapustę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 mała czerwona kapusta
- 2 czerwone cebule
- 1 suszone czerwone chili
- 2 jagody jałowca
- 2 kulki ziela angielskiego
- 200 ml octu z czerwonego wina
- 75 g cukru demerara
- 100 g orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- 3 winne jabłka
Kapustę oczyść, usuń głąb i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa wrzuć do miski, dopraw 2 łyżeczkami morskiej soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Do rondelka wlej 200 ml wody. Dodaj chili, jałowiec, ziele angielskie, ocet i cukier. Zagotuj. Kapustę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, by usunąć nadmiar soli. Przełóż do szklanego naczynia i zalej marynatą. Odstaw do lodówki (zachowa świeżość nawet przez tydzień). Przed podaniem odcedź kapustę, wyjmij przyprawy, wymieszaj z podprażonymi na patelni i posiekanymi orzechami oraz koperkiem. Na koniec dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze