Trwa ładowanie...
d2r5ji4
d2r5ji4

Sezonowy dodatek do obiadu. Wykwintna surówka z czerwonej kapusty

Przepis

Aromatyczna surówka z czerwonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do duszonego mięsa lub pieczonego drobiu. Do tego puree lub kopytka i obiad gotowy. Sekretem jet pyszna marynata, do której wkładamy kapustę.

3.1
(28 głosów)
Oceń:
d2r5ji4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Sezonowy dodatek do obiadu. Wykwintna surówka z czerwonej kapusty
123RF
Sezonowy dodatek do obiadu. Wykwintna surówka z czerwonej kapusty
Składniki
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 2 czerwone cebule
  • 1 suszone czerwone chili
  • 2 jagody jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 75 g cukru demerara
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 pęczek koperku
  • 3 winne jabłka
Przepis

Kapustę oczyść, usuń głąb i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa wrzuć do miski, dopraw 2 łyżeczkami morskiej soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Do rondelka wlej 200 ml wody. Dodaj chili, jałowiec, ziele angielskie, ocet i cukier. Zagotuj. Kapustę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, by usunąć nadmiar soli. Przełóż do szklanego naczynia i zalej marynatą. Odstaw do lodówki (zachowa świeżość nawet przez tydzień). Przed podaniem odcedź kapustę, wyjmij przyprawy, wymieszaj z podprażonymi na patelni i posiekanymi orzechami oraz koperkiem. Na koniec dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko.

Sezonowy dodatek do obiadu. Wykwintna surówka z czerwonej kapusty
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

35
9
Share
d2r5ji4
d2r5ji4
d2r5ji4

d2r5ji4
d2r5ji4
d2r5ji4