Zrazy z grzybami w esencjonalnym sosie. Obiad palce lizać
Zrazy, czyli rolady z mięsa wołowego z szynką, ogórkiem i papryką w środku, duszone w aromatycznym grzybowym sosie to klasyka śląskiej kuchni. Tradycyjnie zrazy podajemy z kluskami i modrą kapustą. Jak przygotować taki obiad? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1,10 kg wołowiny na zrazy,
- 3 dag mąki,
- 4-5 dag suszonych grzybów,
- 15 dag szynki wędzonej,
- 8 dag papryki konserwowej,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki śmietany,
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz,
- vegeta.
- Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami.
- Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami.
- Roladki oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
- Pod koniec duszenia do zrazów dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku.
- Podawać z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą lub z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze