Trwa ładowanie...
d6rewzr
13-09-2021 11:28

Zrazy z grzybami w esencjonalnym sosie. Obiad palce lizać

Przepis

Zrazy, czyli rolady z mięsa wołowego z szynką, ogórkiem i papryką w środku, duszone w aromatycznym grzybowym sosie to klasyka śląskiej kuchni. Tradycyjnie zrazy podajemy z kluskami i modrą kapustą. Jak przygotować taki obiad? Oto przepis.

d6rewzr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Shaiith
Składniki
  • 1,10 kg wołowiny na zrazy,
  • 3 dag mąki,
  • 4-5 dag suszonych grzybów,
  • 15 dag szynki wędzonej,
  • 8 dag papryki konserwowej,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • vegeta.
Przepis
  • Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami.
  • Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami.
  • Roladki oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec duszenia do zrazów dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku.
  • Podawać z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą lub z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zrazy z grzybami w esencjonalnym sosie. Obiad palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6rewzr
d6rewzr
d6rewzr
d6rewzr
Więcej tematów
d6rewzr