Trwa ładowanie...
d1bac4m
d1bac4m

Marynowanie

Marynowanie to technika sztuki kulinarnej. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. 123
Marynowanie to technika sztuki kulinarnej. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia.

Marynowanie to technika sztuki kulinarnej. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. W Polsce szczególną popularnością cieszą się konserwowane grzybki oraz ogórki, chociaż nie są to jedyne produkty, które można poddać temu procesowi.

Głównym składnikiem marynaty jest ocet, który pozwala zachować jędrność i smak składników. Sprawia jednak, że potrawy są mniej zdrowe.

Warzywa lub owoce gotujemy w occie rozcieńczonym wodą z dodatkiem soli, cukru, przypraw korzennych. Marynaty mają niewielką wartość odżywczą, a kwas octowy może wpływać drażniąco na przewód pokarmowy.

Do marynowania nadają się warzywa, owoce, mięsa oraz ryby. Grzyby marynuje się w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Najlepiej sprawdzą się tu małe i jędrne borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki czy rydze. Można marynować jeden gatunek lub mieszać wszystkie ze sobą.

Zalewa do konserwowania warzyw składa się z octu, wody, soli i cukru. Przed wlaniem jej do słoików należy ją zagotować.

Marynuje się także owoce (gruszki, wiśnie, brzoskwinie, śliwki), które smakują znakomicie jako deser. Do ich zakonserwowania należy wykonać odpowiedni syrop z cukru, octu i wody.

Mięso marynuje się głównie przed jego dalszą obróbką. Marynata sprawia, że jest ono bardziej aromatyczne i delikatne. Przed włożeniem do marynaty należy pamiętać o pokrojeniu mięsa. Nie należy tego zostawiać na później. Najlepiej, by mięso z marynatą było umieszczone w szczelnym opakowaniu i odstało kilka godzin lub najlepiej całą noc. Dobrym pomysłem jest użycie folii spożywczej, dzięki której jedzenie będzie dokładnie zamknięte. Przygotowana marynata z zanurzonym mięsem musi być trzymana w lodówce. Jeśli produkt posiada skórkę, warto poprzekłuwać ją, by marynata do mięsa mogła dostać się do wnętrza.

Marynowanie mięsa, warzyw i innych produktów spożywczych to sposób na pyszne i urozmaicone posiłki. Tak przygotowane potrawy są smaczne i nadal bogate w antyoksydanty, błonnik oraz inne cenne składniki odżywcze.

Przepisy

d1bac4m
d1bac4m
d1bac4m
d1bac4m

d1bac4m
d1bac4m
d1bac4m