Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Chrupiące i wyraziste w smaku
Trudno sobie wyobrazić lato bez ogórków małosolnych. Czekamy na nie przez cały rok. Są znacznie bardziej delikatne w smaku, niż kiszone. Mają piękny zielony kolor, są jędrne i chrupiące. Palce lizać. Zobaczcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na ten sezonowy przysmak.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- nieduże ogórki
- korzeń chrzanu
- 5 ząbków czosnku
- gałązka kopru
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- mała kromka razowego chleba na zakwasie
- zalewa solna
Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy aby ogórki szybciej się ukisiły odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze