ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6

Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Chrupiące i wyraziste w smaku

Przepis

Trudno sobie wyobrazić lato bez ogórków małosolnych. Czekamy na nie przez cały rok. Są znacznie bardziej delikatne w smaku, niż kiszone. Mają piękny zielony kolor, są jędrne i chrupiące. Palce lizać. Zobaczcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na ten sezonowy przysmak.

Trwa ładowanie...
ycipk-1vzqc6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Chrupiące i wyraziste w smaku
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • nieduże ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka kopru
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego
  • mała kromka razowego chleba na zakwasie
  • zalewa solna
Przepis

Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy aby ogórki szybciej się ukisiły odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz
Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz. Chrupiące i wyraziste w smaku - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-1vzqc6
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6