Trwa ładowanie...
d1n1fv1
d1n1fv1

Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał

Przepis

Kiszone szparagi z Pakosławia to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa 18 stycznia 2010 roku w kategorii "warzywa i owoce" w wojwództwie wielkopolskim. Przepis odtworzyła Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

1.0
(3 głosy)
Oceń:
d1n1fv1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Marynowane szparagi
Kuchennymi Drzwiami
Marynowane szparagi
Składniki
  • 500 g białych szparagów
  • kawałek chrzanu
  • pół pęczka kopru
  • kilka liści dębu
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki – opcjonalnie
  • 650 ml wody
  • 1 płaska łyżka niejodowanej soli
Przepis

1. Wodę gotujemy z solą i studzimy.

2. Szparagi odłamujemy od końcówek, które mogą być zdrewniałe, obieramy obieraczką do warzyw.

3. Jeżeli są długie, kroimy każdy na pół.

3. Do słoika wkładamy liście dębu czarnej porzeczki, koper, czosnek i chrzan.

4. Układamy szparagi i zalewamy solanką. Zakręcamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni.

5. Po kilku dniach są gotowe do jedzenia – po pięciu dniach do tygodnia.

6. Po tym czasie wstawiamy słoik ze szparagami do lodówki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1n1fv1
Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1n1fv1
d1n1fv1

d1n1fv1
d1n1fv1
d1n1fv1