Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał
Kiszone szparagi z Pakosławia to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa 18 stycznia 2010 roku w kategorii "warzywa i owoce" w wojwództwie wielkopolskim. Przepis odtworzyła Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 500 g białych szparagów
- kawałek chrzanu
- pół pęczka kopru
- kilka liści dębu
- kilka liści czarnej porzeczki
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki – opcjonalnie
- 650 ml wody
- 1 płaska łyżka niejodowanej soli
1. Wodę gotujemy z solą i studzimy.
2. Szparagi odłamujemy od końcówek, które mogą być zdrewniałe, obieramy obieraczką do warzyw.
3. Jeżeli są długie, kroimy każdy na pół.
3. Do słoika wkładamy liście dębu czarnej porzeczki, koper, czosnek i chrzan.
4. Układamy szparagi i zalewamy solanką. Zakręcamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni.
5. Po kilku dniach są gotowe do jedzenia – po pięciu dniach do tygodnia.
6. Po tym czasie wstawiamy słoik ze szparagami do lodówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze