Trwa ładowanie...
drg6su2
20-07-2018 12:46

Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę

Przepis

Niby zwykłe mielone, jednak dodatek kapusty sprawia, że zyskują na smaku. - Kotleciki wychodzą cudownie delikatne, wilgotne i pełne smaku. Naprawdę warto spróbować i w ten sposób miło urozmaicić codzienne menu - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

drg6su2
3.6
(46 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 300 g mięsa wołowego
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 10 g mąki (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia
Przepis

Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej poszatkować. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia. W tym czasie mięso zmielić wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę (można zagęścić jedynie bułką tartą). Dokładnie wyrobić do uzyskania wilgotnej masy, która jednak da się formować. Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia panierki.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

211
43

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drg6su2
drg6su2
drg6su2
drg6su2
Więcej tematów
drg6su2