Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę

Niby zwykłe mielone, jednak dodatek kapusty sprawia, że zyskują na smaku. - Kotleciki wychodzą cudownie delikatne, wilgotne i pełne smaku. Naprawdę warto spróbować i w ten sposób miło urozmaicić codzienne menu - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkęZrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 10 g mąki (opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Przepis

Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej poszatkować. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia. W tym czasie mięso zmielić wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę (można zagęścić jedynie bułką tartą). Dokładnie wyrobić do uzyskania wilgotnej masy, która jednak da się formować. Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia panierki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości