Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę
Niby zwykłe mielone, jednak dodatek kapusty sprawia, że zyskują na smaku. - Kotleciki wychodzą cudownie delikatne, wilgotne i pełne smaku. Naprawdę warto spróbować i w ten sposób miło urozmaicić codzienne menu - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g mięsa wołowego
- 1/2 główki kapusty
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 10 g mąki (opcjonalnie)
- bułka tarta
- sól, pieprz
- smalec lub olej do smażenia
Kapustę pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej poszatkować. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Zdjąć z patelni i odstawić do ostudzenia. W tym czasie mięso zmielić wraz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę (można zagęścić jedynie bułką tartą). Dokładnie wyrobić do uzyskania wilgotnej masy, która jednak da się formować. Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia panierki.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze