Delikatne zraziki w aromatycznym sosie grzybowym
Idealnie miękkie i soczyste zraziki w aromatycznym sosie grzybowym to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki na zrazy:
- 1 kg schabu
- 3 ogórki kiszone
- 5 dag boczku w paski wędzonego
- sól, pieprz
- mąka pszenna do panierki
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 400 g prawdziwków ugotowanych (mogą być suszone)
- 300 g wody
- 1 kostka bulionu mięsnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- ½ szk. śmietany 30 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam solą, pieprzem.
- Na każdym kawałku mięsa układam kawałek paska boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące pszennej smażę na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania sosu:
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję grzyby, kostkę rosołową, podlewam wodą, wlewam sos sojowy, doprawiam pieprzem oraz solą.
- Gotuję około pięciu minut następnie sos zagęszczam śmietaną rozrobioną z mąką.
- Zrazy układam w naczyniu, polewam sosem z grzybami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl