Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Pomysł na smaczny obiad - zrazy wieprzowe z sosną

Przepis

Zrazy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje, aby przygotować je w nowej odsłonie. Do wieprzowych kotletów dodała pędy sosny.

Oceń jako pierwszy:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pomysł na smaczny obiad - zrazy wieprzowe z sosną
Królestwo garów
Składniki
  • 4 kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki,
  • 20 g pędów sosny obranych z igieł,
  • 2 owoce jałowca,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 owoce ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • 50 ml miodu pitnego trójniaka,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi),
  • 2 łyżki zimnego masła
Przepis

Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz.
Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia.

Pomysł na smaczny obiad - zrazy wieprzowe z sosną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23v7ww

Podziel się opinią

1
3
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww