Pomysł na smaczny obiad - zrazy wieprzowe z sosną
Zrazy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje, aby przygotować je w nowej odsłonie. Do wieprzowych kotletów dodała pędy sosny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki,
- 20 g pędów sosny obranych z igieł,
- 2 owoce jałowca,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 owoce ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- sól,
- 50 ml miodu pitnego trójniaka,
- mąka do oprószenia mięsa,
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi),
- 2 łyżki zimnego masła
Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz.
Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze