Trwa ładowanie...
d2hhaum
04-04-2013 23:53

Wykwintny obiad na świąteczny stół

Przepis

Wieprzowe roladki z mięsno-grzybowym farszem z dodatkiem orientalnych przypraw to genialna propozycja na świąteczny obiad. Podajemy je ze smażonymi warzywami i kuskusem. Zapewniam, że będzie pysznie, aromatycznie i oryginalnie.

d2hhaum
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa - ok. 350 gram
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 300 ml kremówki
  • 2-3 szalotki
  • 80-100 gram suszonych grzybów (borowiki)
  • Sos sojowy ciemny
  • Pieprz czarny w młynku Kamis
  • Szałwia - do smaku
  • Cukinia świeża mała - 1 sztuka
  • Kasza kuskus 300 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól morska prowansalska Kamis
  • Świeża szałwia
  • 2 marchewki
  • 1 słoiczek marynowanych pędów z bambusa
  • Odrobina imbiru Kamis
  • Szczypta cukru
  • Oliwa
  • Bulion ok. 700 ml
  • Limonka
  • Papryczka chili - Kamis
  • Przyprawa do mięsa duszonego Kamis
Przepis

Grzyby płuczemy, moczymy i zagotowujemy (pozostawiamy tą wodę). Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją w odrobinie sosu sojowego i przyprawy do mięsa duszonego. Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą.

Doprawiamy masę solą i pieprzem świeżo mielonymi. Dodajemy połowę rozdrobnionych grzybów podduszonych wcześniej na maśle wraz z szalotką. Do masy dodajemy też 50-70 ml kremówki oraz szałwię. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić i zamknąć soki w środku a następnie podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 20 minut przewracając co jakiś czas. Do pozostałej połowy grzybów wraz z wytworzonym sosem dolewamy kremówkę ok. 100 ml. bulionu i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni, dodajemy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą cukru/miodu - warzywa mają pozostać chrupkie.

Kuskus zalewamy pozostałym bulionem czekamy, aby chwilę napęczniał i przekładamy na patelnię (z łyżką oliwy) i dusimy go doprawiony czosnkiem. Całość przekładamy na talerz.

Przepis dodał użytkownik smerfetka79

Wykwintny obiad na świąteczny stół
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj