Trwa ładowanie...
d3a52yn
d3a52yn

Wykwintny obiad na świąteczny stół

Przepis

Wieprzowe roladki z mięsno-grzybowym farszem z dodatkiem orientalnych przypraw to genialna propozycja na świąteczny obiad. Podajemy je ze smażonymi warzywami i kuskusem. Zapewniam, że będzie pysznie, aromatycznie i oryginalnie.

1.3
(4 głosy)
Oceń:
d3a52yn
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Wykwintny obiad na świąteczny stół
iStock
Wykwintny obiad na świąteczny stół
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa - ok. 350 gram
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 300 ml kremówki
  • 2-3 szalotki
  • 80-100 gram suszonych grzybów (borowiki)
  • Sos sojowy ciemny
  • Pieprz czarny w młynku Kamis
  • Szałwia - do smaku
  • Cukinia świeża mała - 1 sztuka
  • Kasza kuskus 300 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól morska prowansalska Kamis
  • Świeża szałwia
  • 2 marchewki
  • 1 słoiczek marynowanych pędów z bambusa
  • Odrobina imbiru Kamis
  • Szczypta cukru
  • Oliwa
  • Bulion ok. 700 ml
  • Limonka
  • Papryczka chili - Kamis
  • Przyprawa do mięsa duszonego Kamis
Przepis

Grzyby płuczemy, moczymy i zagotowujemy (pozostawiamy tą wodę). Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją w odrobinie sosu sojowego i przyprawy do mięsa duszonego. Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą.

Doprawiamy masę solą i pieprzem świeżo mielonymi. Dodajemy połowę rozdrobnionych grzybów podduszonych wcześniej na maśle wraz z szalotką. Do masy dodajemy też 50-70 ml kremówki oraz szałwię. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę. Obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić i zamknąć soki w środku a następnie podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 20 minut przewracając co jakiś czas. Do pozostałej połowy grzybów wraz z wytworzonym sosem dolewamy kremówkę ok. 100 ml. bulionu i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni, dodajemy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą cukru/miodu - warzywa mają pozostać chrupkie.

Kuskus zalewamy pozostałym bulionem czekamy, aby chwilę napęczniał i przekładamy na patelnię (z łyżką oliwy) i dusimy go doprawiony czosnkiem. Całość przekładamy na talerz.

Przepis dodał użytkownik smerfetka79

Wykwintny obiad na świąteczny stół
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3a52yn

Podziel się opinią

Share
d3a52yn
d3a52yn

d3a52yn
d3a52yn
d3a52yn