Trwa ładowanie...
drneafc
25-10-2019 10:31

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Przepis

Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim nie tylko doskonale smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole. Dlatego to danie jest idealne na rodzinne imprezy. Sekretem jest niezwykle aromatyczna marynata. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

drneafc
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Marynata:

  • 3 łyżki teriyaki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki curry
Przepis

Polędwiczki oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników.

Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem albo specjalnego silikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy do marynowania. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni. Zdejmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nastawiamy 200 st. C.

Polędwicę wyjmujemy z foli i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. "warkocz z ciasta".

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym ciastem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 min. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Można podawać na ciepło, jak i zimno.

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc