Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim nie tylko doskonale smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole. Dlatego to danie jest idealne na rodzinne imprezy. Sekretem jest niezwykle aromatyczna marynata. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 jajko
Marynata:
- 3 łyżki teriyaki
- 2 duże ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej
- ½ łyżeczki curry
Polędwiczki oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników.
Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem albo specjalnego silikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy do marynowania. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni. Zdejmujemy, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nastawiamy 200 st. C.
Polędwicę wyjmujemy z foli i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. "warkocz z ciasta".
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym ciastem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 min. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Można podawać na ciepło, jak i zimno.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze