Polędwiczki wieprzowe w papryce. Rodzinna porcja
Autorka bloga "Marta M." proponuje na obiad polędwiczki w sosie paprykowym. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest aromatyczny i gęsty. "Polędwiczki wyszły tak dobre, że mąż na koniec maczał sobie chleb w tym sosie i zajadał" - przyznaje blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 duże papryki, pokrojone w słupki
- 2 średnie cebule, poszatkowane w piórka
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka papryki wędzonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Polędwicę czyścimy z włókien i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy plastry z obu stron na dużym gazie. Polędwica ma się tylko zamknąć, także smażenie trwa około 1 minuty z każdej strony. Wyciągamy mięso na talerz i odstawiamy.
Dolewamy trochę oleju, zmniejszamy gaz i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, paprykę, podsmażamy około 2 minut. Dolewamy bulion, koncentrat, ser, mieszamy. Dodajemy polędwicę i musztardę. Przykrywamy patelnię i dusimy.
Na małej suchej patelni prażymy 3 rodzaje papryk (muszą wydzielić aromat) i dodajemy je do gulaszu. Gulasz jest gotowy, gdy papryka będzie miękka, a sos zredukowany i lekko gęsty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze