Trwa ładowanie...
d11ua59
d11ua59

Polędwiczki wieprzowe w papryce. Rodzinna porcja

Przepis

Autorka bloga "Marta M." proponuje na obiad polędwiczki w sosie paprykowym. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest aromatyczny i gęsty. "Polędwiczki wyszły tak dobre, że mąż na koniec maczał sobie chleb w tym sosie i zajadał" - przyznaje blogerka.

3.1
(48 głosów)
Oceń:
d11ua59
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Marta M.
Składniki
  • ok. 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 duże papryki, pokrojone w słupki
  • 2 średnie cebule, poszatkowane w piórka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis

Polędwicę czyścimy z włókien i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy plastry z obu stron na dużym gazie. Polędwica ma się tylko zamknąć, także smażenie trwa około 1 minuty z każdej strony. Wyciągamy mięso na talerz i odstawiamy.

Dolewamy trochę oleju, zmniejszamy gaz i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, paprykę, podsmażamy około 2 minut. Dolewamy bulion, koncentrat, ser, mieszamy. Dodajemy polędwicę i musztardę. Przykrywamy patelnię i dusimy.

Na małej suchej patelni prażymy 3 rodzaje papryk (muszą wydzielić aromat) i dodajemy je do gulaszu. Gulasz jest gotowy, gdy papryka będzie miękka, a sos zredukowany i lekko gęsty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też: Dorsz w niezwykle delikatnej panierce

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Polędwiczki wieprzowe w papryce. Rodzinna porcja
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
21
Share
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59
d11ua59